Danas je i službeno - bivši gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik HDZ-a Branko Kutija novi je ravnatelj Županijske uprave za ceste.

- Odluka je danas uručena kandidatima čime je postala javna, rekao nam je predsjednik Upravnog vijeća Željko Dilber dodajući na naš upit kako drugi kandidat, Ante Marasović, ima mogućnost žalbe na tu jednoglasnu odluku UV-a.

Riječ je očekivanom ishodu natječaja koji je objavljen nakon što su izmjenama Statuta, uz glasno protivljenje oporbe, promijenjeni stručni uvjeti koje ravnatelj te županijske ustanove mora ispuniti, a zbog kojih je dosadašnjem vršitelju dužnosti te funkcije, Branku Kutiji, kao inženjeru tekstilno-kemijske tehnologije otvoren put za to mjesto.

Zanimljivo je kako u natječaju kao obveza kandidata nije bila naznačena dostava uvjerenja da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, poznatija kao "potvrda o nekažnjavanju", što je često tražena stavka prilikom zapošljavanja u javnom sektoru.

- Po Statutu ŽUC-a ta stavka nije neophodna, odnosno nije ni trebala biti u natječaju. Međutim, obojica kandidata su je donijela, vjerojatno po nekakvoj navici jer je to nekada bilo obavezno, a negdje je i još dan danas, rekao nam je Dilber.

Od Zadarske županije zatražili smo pravno tumačenje obveze tog natječajnog uvjeta u županijskim ustanovama i dobili odgovor pročelnice Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove Milene Ikić:

- Člankom 39. Zakona o ustanovama propisano je kako se za ravnatelja ustanove može imenovati osobu koja ispunjava uvjete određene zakonom, aktom o osnivanju i statutom ustanove. Stoga nema jednoznačnog odgovora na Vaš upit.

Dakle, sve ovisi o Statutu koji se u Hrvatskoj razlikuje od ustanove do ustanove. Tako su se u nekim ustanovama zbog izostanka ili pak proširenja ovog uvjeta poništavali natječaji, dok u drugima dosje nije bitna stavka prilikom odabira ravnatelja.