ZADAR- Grad Zadar nije izdao dozvolu niti suglasnost, jer nema zakonske osnove ni nadležnosti za izdavanje takvih dozvola, odgovor je kojeg smo na naš upit dobili iz gradske uprave koju smo zapravo pitali znaju li oni da je na Pet nebodera postavljen meteo radar.

Njega je 20. veljače na srednjem neboderu instalirala mađarsko-češka tvrtka MeteoSense kako bi davao radarsku sliku za Dalmaciju. Međutim, radar za Dalmaciju protiv kojeg su se pobunili u Bibinjama te ga Državni hidrometeorološki zavod nije postavio, kako je planirano na brdu Križ, nije predviđen Prostornim planom Grada Zadra. Najnovije izmjene Plana tretirale su samo bazne stanice. Njima se "u građevinskom području naselja ne dozvoljava izgradnja samostojećih antenskih stupova, već se omogućuje „antenski prihvat" na postojećim zgradama u skladu s posebnim uvjetima.U cilju preventivne zaštite stanovništva, jakost električnog polja (E) ne smije premašiti 6,1 V/m, a ukupna gustoća toka snage (S) 66 mW/m2na čitavom području obuhvata Plana."

Zrači li radar usred Grada, bojazan je pojedinih stanara "Pet nebodera" izražena u javnosti, ali gradske vlasti ih ne mogu zaštiti jer za to nemaju ovlasti. Osim toga neboder je privatno vlasništvo, rekli bi oni koji brinu samo o javnim površinama. Za postavljanje radara na Pet nebodera postoji suglasnost nadležne agencije kao i za onaj kojeg namjerava postaviti državna ustanova.

DHMZ smo pitali zbog čega oni nisu, kako su najavili prije pet godina, postavili meteo radar za Dalmaciju na zadarskom području, ali odgovor nikad nismo dobili.

Voditeljica Metmonic projekta, meteorologinja DHMZ-a dr. sc. Nataša Strelec Mahović, u studenom prošle godine za Dalmaciju danas  izvijestila je kako je "zasad najdalje otišao radar na Debeljak kod Zadra koji je već u procesu ishođenja građevinske dozvole". Državni hidrometeorološki zavod je tih dana otvarao i javne nabave za meteorološke radare, nakon čega je trebao raspisati natječaj za izvođenje građevinskih radova na tornjevima. Međutim, na naš upit nema novih informacija što je s radarom na Debeljaku koji bi se trebao ove godine postaviti.

Postojeći radar na Pet nebodera nije od neke koristi zadarskim meteorolozima (u MP Puntamika kažu kako je to igračka, op.a.), a nije ni građanima kojima ta aplikacija neće dati nikakvu informaciju o vremenskoj prognozi. Pogotovo za vedrog vremena. Kakav je interes Mađara: meteorološki ili marketinški - to samo oni znaju. Jedina informacija koju smo dobili upućuje na stranicu DHMZ-a o tome da radari nisu štetni i edukaciji radarske slike.