Nakon prošlotjednog ugovora od 28,5 milijuna kuna za opremanje Strukovne škole Vice Vlatković koja je kao Centar kompetencije u partnerstvu s Tehničkom školom dobila taj novac za opremu, vrlo brzo će ugovor s istim tolikim iznosom za edukaciju i upravljanje.

- Uzalud je najsuvremenija oprema, ako nema znanja kako s njom raditi, kazao nam je ravnatelj Tihomir Tomčić. Prvi dio projekta koji se financira novcima iz EU preko Ministarstva zanosti je infrastruktura i oprema, a drugi je softver, dodaje ravnatelj škole. Izbor opreme posljednje generacije, prema riječima Tomčića, definirali su nastavnici strojari iz same škole, a u pisanju projekta i aplikacije najviše je pomogla Sanja Jerak iz agencije Zadra Nova.

Za izgradnju radionica prema projektu Studija RENE, koji je radio i na urbanističkom planu tog područja, namijenjeno nešto više od 4 milijuna kuna, dok će se ostatak iznosa utrošiti za kupnju opreme najnovije tehnologije. Na njoj će se učiti učenici te i Tehničke škole koja je partner projekta. Bit će to funkcionalna nastava, sukladna potrebama tržišta rada na području auto mehatronike, robotike, informatizacije i instalacija. Sve to smo mi dotakli, a sad ćemo zahvaljujući opremi osposobljavati učenike na najsuvremeniji način, ističe Tomčić.

Edukacija (radionice, stručna usvršavanja u inozemstvu, mentorstvo...) je ključna riječ, a nju će proći nastavnici da bi osposobili učenike kako bi svi zajedno postigli sustav kvalitete, rekao nam je Tomčić. Provedba projekta je tri i pol godine, tijekom kojih će oni u školi imati jako puno posla.