S velikim mjerama osiguranja od koronavirusa večeras je na Višnjiku održan predizborni skup Andreja Plenkovića, na kojemu je uoči nedjeljnih unutarstranačkih izbora predstavio program "Odvažno za Hrvatsku. Nakon Benkovca i Škabrnje sadašnji predsjednik stranke i premijer stigao je na Višnjik, ali ne u malu dvoranu, kako je to bilo predviđeno, već u veliku. Razlog - sigurnosni razmak među simpatizerima, koji su mogli sjesti tek na svako treće mjesto u dvorani. Iz gradskog HDZ-a ranije su članove pozvali da koriste dezinfekcijska sredstva na punktovima te se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt.

 

- Malo su neobični uvjeti, ali živimo u takvim vremenima i moramo se svi ponašati odgovorno, rekao je Kalmeta, koji je podržao Plenkovića kao kandidata za predsjednika stranke, ali i njegove suradnike, Ivana Anušića koji je branio Zadar u Domovinskom ratu, Branka Bačića koji je zaslužan za realizaciju brojnih projekata u Zadarskoj županiji i druge najbliže Plenkovićeve suradnike.

- Predsjednik Plenković vodio je HDZ u pobjedu. Da nje nije bilom mi ne bismo imali Vladu s 19 ministara HDZ-a od 21 ukupno, nego bismo imali ministre kao u nekim prethodnim vladama, koji su zaustavili projekte a ovdje nisu nikada došli. Neki nam predbacuju koaliciju s HNS-om, a s kim smo mogli? Realizirali smo niz projekata i imamo najuspješniju vladu, rekao je Kalmeta, pozivajući Zadrane da daju podršku kandidatu za njegova zamjenika Tomi Medvedu te potpredsjednicima Olegu Butkoviću, Branku Bačiću, Ivanu Anušiću i Zdravki Bušić

- Poklonimo povjerenje ovom timu i nećemo pogriješiti. Imat ćemo većinu na parlamentarnim i na sljedećim lokalnim izborima, rekao je Kalmeta.

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako Zadar ima stabilnu vlast, kontinuitet i radi u interesu građana, a isto to želi i građanima Hrvatske.

- Jedno vrijeme su nas htjeli uvući u zemlje regiona, ali smo uhvatili korak i ušli u Europsku uniju. Ni jedan savez nam nije donio toliko dobra. Omogućila nam je da razvijamo puno projekata, cesti, infrastrukture. Danas naš predsjednik rukovodi Europskom unijom. Kako ćemo imati kvalitetnijeg čovjeka od ovoga koji je došao iz Europske unije i poveo HDZ u pobjedu, upitao je Dukić.

Zadarski župan Božidar Longin kandidate je predstavio kao kvalitetne dokazane ljude predane svom poslu, ali i s naglašenim domoljubljem.

- Plenkovićeva vlada napravila je ogroman korak u jačanju županija i općina. Ova vlada je osnažila županije i pripajanjem ureda državne uprave svima nama omogućila bržu i efikasniju administraciju. Danas je naša županija razvijena, s projektima vrijednim tri milijuna kuna, a vjetar u leđa dala joj je Vlada Andreja Plenkovića, nakon što su stali u vrijeme SDP-ove vlade, rekao je Longin.

Simpatizerima se na kraju nakon svojih kandidata obratio i sam Andrej Plenković.

- Nitko od ovih ljudi nije povezan rodbinski, svatko je drukčiji ali član HDZ-a, dijeli zajedničke vrijednosti i zajedništvo. Kad netko hoće ubaciti u petu brzinu, a netko u rikverc, to je problem. Ova stranka je prevodila sve bitne procese u posljednjih 30 godina. Bez te homogenosti teško je upravljati procesima, a izazova je jako puno. Želimo svim znanjem i energijom ne samo dati sve u provedbi našeg programa, nego rješavamo i mnoge krizne situacije kakve nismo planirali, a takvih je bilo puno, gospodarskih, potencijalne nove migracijske pa i ove s koronavirusom. Sve to zahtijeva puni angažman, zajednički stav i brzu reakciju.

- Gledajući na sve što smo napravili, želimo nakon predsjedanja Europskom unijom ponoviti uspjeh iz 2016. Zato nam treba zajedništvo i odvažnost, a uz vašu potporu vjerujem u uspjeh 15. ožujka, ali i na parlamentarnim izborima, rekao je Plenković, popraćen velikim pljeskom.