Zadranin Edo Fantela, trener zlatnih olimpijaca i izbornik HJS-a, danas je imao povijesnu vožnju na putu preko Barcelone za Palma de Mallorcu.

Kroz sjeverni dio Italije vozio je pustom i praznom autocestom nakon što je tijekom prethodne večeri talijanska vlada donijela dramatičnu odluku o zabrani ulaska i izlaska iz Lombardije i još 11 provincija koja će biti na snazi najmanje do 3. travnja. Razlog tome je zaraza koronavirusom, koje je itekako svjestan Fantela. On je s opremom morao proći preko Italije na putu prema Palma de Mallorci, gdje se održava regata svjetskog kupa i gdje već treniraju Šime i Miho, Enia i Michaela te Igor Marenić s Anđelom.

- Poduzeo sam sve mjere predostrožnosti na putu od Slovenije do Francuske kroz tu "crvenu zonu". Nigdje se nisam zaustavljao, spavao sam u autu, gorivo ulio iz kanta. S nikim i ničim nisam bio u dodiru, rekao nam je Fantela koji je pratio i talijanske vijesti na radiju. Iako mu je, dodaje bilo malo bojazni da s obzirom na milijunsku karantenu stanovništva regije kroz koju je prolazio, i njega zaustave - nigdje nikoga. Nisam vidio policiju, nikakvih mjera osiguranja na naplatnim kućicama- sve pusto i prazno. Tek kada sam ušao na područje Azurne obale, gdje se promet odvija normalno, kod Nice me zaustavila žandarmerija u uobičajenoj kontroli oko prikolice s gumenjakom, izvijestio nas je Fantela iz kojeg su tisuće kilometara koje je prešao u proteklih 20 i nešto godina, putujući po jedriličarskim natjecanjima.

Ali ovako nešto je neviđeno. Osobito jer je ovim putem, poznati Zadranin, prošao toliko puta prije. I svaki put, vozeći u kolonama prepunih autocesta po zapadnoeuropskim zemljama, pitao se kuda svi ti ljudi putuju. I onda se preko noći dogodi promjena u civilizacijskim standardima i navikama. Milijuni Talijana na lijep nedjeljni dan, uz to i Dan žena, a poznato je da Talijani drže do žena, ostali su doma. Autostrada cvijeća, sunca i kako ih sve nazivaju, danas je avetinjskog izgleda, prenio nam je doživljaj nesvakidašnjeg putovanja, Edo Fantela.

Fantelin "merđo" s prikolicom i gumenjakom - jedini promet na autocesti od Genove