Ukoliko si spreman strpljivo i predano svoje vrijeme uložiti u savladavanje umijeća tradicijske gradnje, koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH, prijavi se za volonterski program Parka prirode Vransko jezero - Suhozidar/ka!

Volonterski program će se održati u razdoblju od 30. ožujka do 4. travnja 2020. na prostoru Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, u okolici lučice Prosika. Volonteri će raditi na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidima. Smještaj je osiguran i besplatan - u blizini same lokacije obnove suhozida. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa, a prijave su moguće najkasnije do 20. ožujka 2020. ispunjavanjem formulara.

Što radi Suhozidar/ka? Obnavlja suhozide - građevine od prirodnog kamena koje se izrađuju bez korištenja morta ili veziva, krči i čisti vegetaciju koja je obrasla suhozide, informira javnost (posjetitelje Parka) o aktivnostima obnove te doprinosi očuvanju kulturne baštine Parka.

Potrebno je sedam volontera, koji će optimalno raditi pet sati dnevno kroz šest dana trajanja programa. Planirani raspored uključuje kraće pauze za odmor.
Volonteri moraju biti spremni na zahtjevan fizički rad i boravak na suncu (i u travnju sunce zna upeći), spremnost na cjelodnevni boravak na otvorenom i pješačenje, čvrstu volju za učenjem i snažne ruke. Volonteri iz stranih zemalja moraju znati engleski jezik kako bi se mogli sporazumijevati s djelatnicima u Parku i drugim volonterima.

Volonteri će raditi na terenu prostora Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, a posebice na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidom, na predjelu blizu lučice Prosika. Smještaj je osiguran i besplatan u apartmanima Zvonimir u naselju Prosika u dva apartmana za tri, odnosno četiri osobe. Volonteri samostalno pripremaju obroke u kuhinji apartmana. Troškove nabavke namirnica snosi Park prirode.

Kada ne volontiraju volonteri mogu istraživati Park prirode Vransko jezero - promatrati ptice, upoznati pješačke staze Parka te posjetiti atraktivni vidikovac "Kamenjak" s kojeg se pruža pogled na cijelo jezero i Jadransko more.

Prijave za ovaj program u 2020. godini su otvorene do 20. 3. 2020. Prijavite se možete ispunjavanjem formulara ovdje. Ukoliko imate dodatnih pitanja, trebate više informacija ili pomoć u ispunjavanju formulara možete ih dobiti na telefon 023/383-181 ili email [email protected]