U roku manjem od 12 sati od trenutke krađe vozila u Rijeci zadarski policajci uletjeli u novoizgrađenu mehaničarsko-limarsku radionicu u zaleđu Zadra i uhitili tri osobe, u dobi od 30, 35 i 23 godine, koje su vršile prepravak ukradenih i karamboliranih vozila WV Golf serije VII.

No, unatoč brzoj akciji za automobil 46-godišnje Riječanke već je bilo kasno.

- Njegovi dijelovi su bili već montirani na dva idenfična karambolirana Golfa koji su prethodno kupljeni u Njemačkoj, a dio dijelova s ukradenog Golfa pronađen je i u vozilu 35-godišnjaka.  U ovoj radionici u svega dva sata rastavljali su kompletna vozila i sve dijelove prebacivali na druga vozila. Daljnjom pretragom radionice, pronađena su još dva karambolirana Golfa koji su kao takvi kupljeni u Rijeci i u Austriji. Isto tako pronađeno je više stotina raznih dijelova koji potječu upravo od VW Golfova serije VII. Sve pronađeno je oduzeto, a nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 30-godišnjak i 35-godišnjak su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, dok je treća osoba, 23-godišnjak, puštena na slobodu. Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava zbog sumnje na kazneno djelo prikrivanje, rekao je na današnjoj konferenciji za medije voditelj zadarske krim policije Bore Mršić.

Kako doznajemo, najmlađi je bio zaposlen kao automehaničar, dok su glavni akteri organiziranog kriminala bili 30-godišnjak i 35-godišnjak, policiji poznati od ranije - prvi po kaznenim djelima imovinskog karaktera, a drugi i po kaznenim djelima protiv osobne slobode, odnosno prijetnje s elementima nasilja. Obojica su, istaknuo je Mršić, dobro poznati u zadarskom krim svijetu i povezani s kriminalcima u okruženju.

Prvoosumnjičeni 30-godišnjak ima prijavljeni automehaničarsko-limarski obrt, a radionica je 2018. godini izgrađena i otvorena u Popovićima kraj Benkovca, no zakonitost samog objekta još se utvrđuje. Ovako je tekao modus operandi - dvojac je u zemljama Europske unije jeftino (za 2-3 tisuće eura) i legalno kupovao karambolirana vozila, dovozio ih u radionicu nakon čega bi uslijedio popravak s dijelovima drugih Golfova, za koje su znali da su ukradeni, te krivotvorenje isprava i u konačnici prodaja. Tako prepravljeni Golfovi na tržištu postižu cijenu veću od 150 tisuća kuna.


View on YouTube

- Za krađu pojedinih tipova vozila angažiraju se vrlo obučeni i specijalizirani počinitelji koji raspolažu s vrlo sofisticiranom opremom za otključavanje i stavljanje vozila u pogon. Meta lopova su sva skupocjena vozila visoke klase, a Golfovi 7 su vrlo cijenjeni. Pretpostavljamo da je kroz radionicu prošlo na desetke ovakvih vozila, a policija za određeni broj ima i saznanja gdje se i u čijem posjedu nalaze. Vlasnike, čiji su Golfovi prošli kroz ovu radionicu, pozivamo da nam se jave kako bi nam olakšali krim istragu i otklonili sumnje u njihovu umiješanost. U posljednje dvije godine bilježimo krađe ovog tipa i na zadarskom području te ćemo u daljnjem kriminalističkom istraživanju pokušati utvrditi jesu li povezane. Ako vlasnik poznaje pozicije na vozilu na kojima su utiskani brojevi, onda bi mogao doći do sumnje da nešto ne štima, istaknuo je Mršić dodajući kako se vjeruje da su rijetki kupci zapravo bili upoznati s načinom na koji su sastavljena njihova vozila.

- Za sada ne raspolažemo podacima da bi netko od kolega policajaca kupio prepravljeno vozilo u toj radionici, istaknuo je šef krimovaca na upit novinara koji su pokušavali doznati kako su policajci ušli u trag počiniteljima. U ovom trenutku može se samo pretpostavljati koliko su zaradili svojim kriminalnim radnjama.