Stožer civilne zaštite Zadarske županije održao je u srijedu, 4. ožujka 2020., sjednicu na kojoj je bilo riječi o trenutačnom stanju na području Zadarske županije vezano uz novi koronavirus. Kako je rečeno, sve službe su u stanju pripravnosti, do sada su dvije osobe testirane na koronavirus kod kojih je nalaz bio negativan, dok je 70-ak osoba u zdravstvenom nadzoru zbog prethodnog boravka u područjima zahvaćenim zarazom. Svakodnevno se u svim važnijim službama educiraju zaposlenici kako bi se pobliže upoznali s novim virusom, a prostorije za izolaciju su pripremljene.

U ovom trenutku kao problem istaknut je veliki pritisak osoba koje se svakodnevno javljaju na objedinjeni hitni bolnički prijem, a imaju tek povišenu tjelesnu temperaturu.

Tijekom današnjega dana u zdravstvene ustanove Zadarske županije nije se javila ni jedna osoba s mogućim simptomima koronavirusa.

Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije mole građane da prate upute Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Hrvatske, izbjegavaju veća okupljanja te putovanja u područja zahvaćena zarazom.

U Republici Hrvatskoj do ovog trenutka (3. ožujka 2020.) potvrđeno je 9 slučajeva oboljelih od kojih su 3 u Zagrebu, 5 u Rijeci i 1 u Varaždinu.

Ukupno je 247 testiranih uzoraka, u radu je 6 uzoraka, a u najavi dolaska 10 uzoraka (Split, Pula, Rijeka i Požega zajedno).

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 2420 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.