Nakon što je 17-godišnja Lara Brkljača iz Raštevića, buduća frizerka i maturantica Obrtničke škole Gojka Matuline briljirala na školskom natjecanju, na red je došlo i Međužupanijsko natjecanje frizera u Sinju. Uz pomoć i podršku svoje mentorice Doris Perinović i nastavnica Marine Kuštere i Marije Viduke, i ondje je ostvarila veliki uspjeh i osvojila drugo mjesto.

Zadatak je bio napraviti svečanu frizuru na dugoj i obojenoj kosi, a zadani je rok bio tri sata. Kod Lare je, kaže njezina mentorica, na školskom natjecanju presudila mirnoća ruke i u potpunosti obavljen zadatak.

Natjecanje funkcionira na način da kandidati unaprijed dobiju primjere nekoliko frizura koje bi mogli izvući na samom natjecanju. Lara je u svega tri tjedna, uz praksu i školske obveze, izvježbala nekoliko zahtjevnih frizura s kojima bi se pomučili i puno iskusniji.

- Bilo je malo treme, ali nije mi bilo naporno. Volim to što radim, kaže nam Lara kojoj njezina mentorica predviđa uspješnu karijeru. Lara bi ju voljela imati u vlastitom frizerskom salonu.

- Ovo je jedna u nizu godina u kojima naši učenici sudjeluju na Međužupanijskom natjecanju frizera. Ponosni smo što je po novim, daleko zahtjevnijim pravilima, naša učenica ostvarila ovakav uspjeh. Puno je tu uloženog rada naših mentora i voditelja praktične nastave u suradnji s našim poslodavcima. „Nema zanata bez alata", pa smo usmjereni na pribavljanje nove opreme i pribora koji će im pomoći u radu. Veliku pažnju posvećujemo i posjećivanju važnih kozmetičkih sajmova kao što je Cosmoprof u Bologni i Hair Expo u Zagrebu, izjavila je ravnateljica Silvana Ujdur Bilan.

Podsjetimo je zadarska Obrtnička škola Gojka Matuline poznata i po svojoj humanitarnoj akciji Matulinina srca:

- U posljednjih godinu i pol dana nema doma za starije i nemoćne u Zadarskoj županiji koje mi nismo posjetili. Naši učenici štićenike domova razvesele novom frizurom i manikurom, ali mislim da je u tome najvažnija ljudska komponenta - pomagati starijim osobama i prilagoditi se budućim mušterijama, zaključak je ravnateljice.