Iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević stižu dobre vijesti. Kako doznajemo, uzorci osobe sa zadarskog područja, koja se jučer sa sumnjivim simptomima javila u Opću bolnicu Zadar, negativni su na koronavirus.

Podsjetimo, ta je osoba nakon pregleda liječnika, a prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, jučer upućena na kućnu samoizolaciju.

Do sada je u Republici Hrvatskoj potvrđeno devetero oboljelih od koronavirusa. Najnoviji slučaj stiže iz Varaždina gdje je zaražen vozač koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije.

Koronavirus je bio i jedna od tema današnje Županijske skupštine. Drago Čulina pitao je jesmo li spremni za tu pošast.

- Krenulo je iz Kine preko Italije i došlo u Hrvatsku, koaj je zaselak u svijetu, a mi u Zadarskoj županiji smo u njoj mala kućica. Čim dođe bit ćemo zahvaćeni svi. U Hrvatskoj se pripremamo za epidemije, organizirani su prostori i timovi za karantene i sl. Ima li u Zadru nekoga tko je educiran da se takvi slučajevi otkriju i što prije izoliraju kako se ne bi širilo u prostoru. Vodi li se računa i o pandemiji, da se organiziraju timovi medicinskog osoblja? Već i danas nemamo ljude koji su nam potrebni, rekao je Čulina.

Župan Longin rekao je da se čini sve kako bi sve prošlo bez posljedica.

- Imali smo dvije lažne uzbune na koje smo reagirali demantijima. Sva trgovačka društva i ustanove dobili su uputstva o postupanja s osobama koje su boravile u spornim područjima. Županijski stožer je u stalnoj pripravnosti, imamo sve potrebne resurse, opremili smo prostorije za izolaciju, nabavili opremu. Ne treba širiti paniku, bolnica je detaljno razradila postupak za sumnju na virus i moguće bolesnike, potpuno smo spremni, rekao je župan.