Od entuzijazma vođenog željom za razvojem talenta mladih Zadrana do naslova prvaka Hrvatske u kadetskoj ligi. Tako se u najkraćim crtama može opisati 24 godine djelovanja Šahovskog kluba Casper, trenutno najvećeg šahovskog kluba u Hrvatskoj koji je upravo povukao novi potez.

Kako bi napravili korak naprijed na životnoj šahovnici, uspješni zadarski šahisti danas su pokrenuli crowfunding kampanju preko koje prikupljaju novac za organizaciju kadetskih i juniorskih natjecanja Hrvatske i odlaske na europska i svjetska prvenstva, angažman dodatnog trenera te sanaciju krovišta kluba. Klub se financira članarinama učenika i dijelom iz proračuna Grada Zadra, no ta im sredstva nisu dostatna. 

- Svakim novim uspjehom nama je sve teže jer uspjesi zahtijevaju daljnja ulaganja. Okruženi smo mladom ekipom koja nas je upoznala s modelom crowfundinga koji je danas uobičajen način financiranja dobrih projekata. Našim ambicijama nema kraja, pokazali smo da se može biti uspješan i sada želimo napraviti korak dalje. Trenutno je nas troje trenera, a radimo s jako puno djece. Šah zahtijeva pojedinačni pristup djetetu i kada ima previše djeca, pažnja se razvodni, što bih ja htio izbjeći. Iako imamo jako dobre uvjete, pa čak i za europske pojmove, ali ovim načinom želimo osigurati primjerenu pažnju i još bolje uvjete u budućnosti. Ljudi su se odmah angažirali, pa vjerujem da ćemo dostići barem prvi cilj, rekao nam je osnivač Caspera Veljko Šagi zahvaljujući građanima na podršci.

Šagi je ovu priču pokrenuo 1996. godine uvidjevši potrebu da se talentiranoj djeci stvore uvjeti za razvoj i napredak. Gledajući kako generacije i generacije genijalaca nisu imale podršku i ostvarile svoj potencijal jer sredina nije razumjela što im treba, Šagi je odlučio nešto poduzeti. Od tada do danas preko 1000 mališana dobilo je takvu podršku u Casperu. Klub trenutno broji 140 aktivnih članova koji gotovo svake godine osvajaju državne medalje ili pehare. Velikim uspjehom smatraju i činjenicu da je Grad Zadar, upravo na njihovu inicijativu, odlučio uvesti šah kao dodatnu aktivnost u sve gradske vrtiće.

- Zamislite, kad dijete od 6 godina sve ukućane i susjede s lakoćom pobjeđuje u bilo čemu. Koliko to utječe na djetetovo samopouzdanje! I onda zamislite, da je to upravo šah, ovako benefite igranja šaha od vrtićke dobi opisuje voditelj Šahovskog kluba Casper.

Njihova je želja biti inovativan šahovski klub i pružati djeci mogućnosti kakve ne dobivaju u formalnom obrazovanju, te svoje dugogodišnje iskustvo prenositi novim generacijama i educirati nove edukatore koji će nastaviti raditi s djecom i van granica Zadra i njihovog kluba. Razvoj Caspera možete podržati na linku.