Petra Grobensky, hrvatska poduzetnica s danskom adresom i naša gošća na Radiju 057, pokrenula je u Danskoj sasvim posebnu modnu priču. Nakon završenog studija odlučila je ostati u Aalborgu gdje je krajem 2018. godine s poslovnom partnericom Camillom Poulsen osnovala Belle Époque Fashion, modni brend namijenjen ženama koje svoju osobnost žele izraziti kroz modu, ženama koje brinu o sebi, ali i o okolišu.

- Moda me pratila odmalena. Potječem iz obitelji fotografa tako da sam pred kamerama bila praktički cijeli život. Sa 10 godina sam prvi put prošetala modnom pistom, da bi u tinejdžerskim godinama počela šivati vlastite modne kreacije. Nakon studija komparativne književnosti, odlučila sam se prebaciti na studij grafičkog dizajna u Danskoj. I tu je zapravo sve počelo - kao studentica radila sam u jednom klubu kao hostesa gdje sam i upoznala svoju današnju poslovnu partnericu s kojom dijelim odjevni brend Belle Epoque, priča nam mlada dizajnerica.

Sva je odjeća proizvedena u Europskoj uniji, u izradi odjeće koristi se organski pamuk te odabrani umjetni materijali. Velika se pažnja pridaje i zaštiti životinja pa se tako pri izradi koristi samo umjetna koža.

- Bitna mi je briga o životu, okolišu i ljudima, pa se u svom dizajnerskom brendu nastojim kretati prema stopostotnoj održivosti. Isto tako, za prvu kampanju u Hrvatskoj odlučile smo dio prihoda donirati Udruzi "Sve za nju" koja se brine o ženama oboljelima od karcinoma. 

U humanitarne svrhe ide 10 posto iznosa svakog odjevnog komada naručenog iz Hrvatske, a prikupljat će se iznos do 50 tisuća kuna za ovu udrugu. Prikupljanje novca za pomoć traje do 1. svibnja. 

Petra nam pojašnjava kako je svaki odjevni komad u prvoj kolekciji inspiriran snažnim ženama prošlosti i starog Hollywooda, pop-kulturnim i modnim ikonama. Primjer toga je haljina Grace inspirirana hollywoodskom glumicom, kasnije princezom, Grace Kelly, zatim Jackie Kennedy, Marilyn Monroe... Brend je ekskluzivan po broju primjeraka, ali ujedno pristupačan velikom broju žena.

- U Danskoj bilježimo iznimno dobre recenzije, ni sanjati nismo mogle da će djevojke i žene tako dobro reagirati na naše kreacije. Nadamo se da će i Hrvatice prepoznati, ne samo dizajn već i vrijednosti koje stoje iza Belle Epoque-a. Naravno da mi u Danskoj nedostaje Hrvatska i more, pa jedva čekam otići kod svoje bake Drage na Meladu ili u Ždrelac na otoku Pašmanu. Upravo zato se nadam i skorom povratku u Hrvatsku, zaključuje Petra.

Razgovor s Petrom poslušajte u emisiji " Na mladima svijet ostaje" u petak, 6. ožujka u 12:30 sati.