Upravni sud u Splitu poništio je smjenu Joze Dragića, ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke škole u kojoj je prošle godine učenik užarenim upaljačem u obliku slova "U" žigosao dvoje vršnjaka.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je inspekciju u školu te potom smijenilo ravnatelja Dragića, no on je tužio Ministarstvo te je Upravni sud u Splitu donio pravomoćnu odluku bez mogućnosti žalbe po kojoj se poništava rješenje Ministarstva o njegovoj smjeni i sve se vraća u ponovni postupak.

Ministarstvo mora platiti smijenjenom Jozi Dragiću 9375 kuna za troškove spora. Sutkinja Upravnog suda Miranda Gulišija Jurišić naložila je Ministarstvu da donese "novo, na zakonu osnovano i valjano obrazloženo rješenje" za njegovu smjenu.

- Tijekom razgovora učenici su se odmah izmirili, ispričali jedno drugom, rukovali, konstatirali i prezentirali isto kao dječju igru bez namjere ozljeđivanja iii omalovažavanja te krenuli na daljnju nastavu, navodeći kako nije potrebno pozivati liječnika, policiju ili drugu instituciju. Neovisno o tome, tužitelj (op. a. ravnatelj) istog dana na razgovor poziva sve učenike uključene u predmetni događaj te njihove roditelje, pedagoginju i razrednicu. Sam događaj dogodio se u jutarnjoj smjeni, a razgovor je, zbog nemogućnosti dolaska roditelja u školu, dogovoren istog dana u 18 sati. Na dogovoreni sastanak pristupio je i roditelj u događaj uključene djevojčice u pratnji novinara, čemu se ravnatelj protivio upravo zbog zaštite maloljetnih učenika. Nakon toga, na poziv novinara u školu je došla i krim policija. Na samom razgovoru zauzet je stav da će se postupiti sukladno Statutu Škole Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera i učeniku izreći pedagoška mjera opomena pred isključenje. Iz navedenog proizlazi kako je tužitelj u konkretnom slučaju postupio sukladno Pravilniku o načinu postupanja odgojno obrazovnih radnika školskih ustanova o poduzimanju mjera te je odmah pozvao roditelje i učenike na razgovor. Tužitelju nije jasno na temelju čega tuženik (op. a. Ministarstvo) utvrđuje da je konkretni događaj smatrao dječjom igrom, jer on sam to nikada tako nije nazvao, stoji u presudi.

Tekst presude nadalje navodi kako tužitelj tijekom postupka, kao ni ovog spora, nije priložio niti predložio dokaze kojima bi doveo u sumnju ovakva utvrđenja tuženika.

- Tužbeni zahtjev je usvojen, osporeno rješenje poništeno, a predmet vraćen na ponovni postupak u kojem će tuženik pridržavajući se pritom pravnih shvaćanja i primjedaba ovog suda u skladu po otklanjanju uočenih nedostataka, donijeti novo na zakonu osnovano i valjano obrazloženo rješenje, zaključila je Gulišija Jurišić.