Rendgen zadarske bolnice od ponedjeljka, zajedno sa šalterom, bit će u prizemlju zadarske Poliklinike, vijest je za brojne pacijente koji su proteklih tjedana bili upućeni na snimanje pluća.

Zbog velikog pritiska od po 200 do 300 snimanja na dan, rendgen se koristi u ograničenom kapacitetu, samo za slučajeve koji su hitni. To je razlog dužeg čekanja, jer liječnici i pacijenti u strahu od koronavirusa, gripe, virusne upale pluća rade tu bazičnu pretragu. I hitni laboratorij zadarske bolnice je već tjednima pod pritiskom zbog nikad većeg broja pretraga krvi pacijenata.

U najvećem broju slučajeva, doznajemo od šefa odjela, dr. Damira Kasapa, rendgen ne potvrđuje sumnjive indikacije. Nakon preseljenja u Polikliniku, što će se dogoditi tijekom vikenda, u prizemlju zgrade Interne, ostaje magnetska rezonanca, CT kao i slikanje za bolničke i pacijente upućene s Hitnog bolničkog prijema, informacija je koju smo dobili od voditelja Odjela za kliničku radiologiju.

"Okupacija" rendgena, bez obzira na strah i aktualno zdravstveno stanje stanovništva, ne bi bila takva da prije 30-ak godina nije napravljena greška u sustavu. Do tada je rendgen bio pri domovima zdravlja, što je neki od "inovativnih" ministara zdravstva ukinuo jer je sve od ranije trebalo promijeniti. Stoga pacijenti iz Benkovca, Biograda, Paga i ostalih dijelova županije moraju dolaziti u zadarsku bolnicu.