Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1978. i 1975.) i hrvatskog državljanina (1969.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine prijevarom. Okrivljenicima se stavlja na teret da su 13. prosinca 2018. u mjestu Kali na otoku Ugljanu, zajednički i po prethodnom dogovoru, u nakani da se nepripadno materijalno okoriste, počinili navedeno kazneno djelo na štetu 78-godišnje oštećenice.

Prvookrivljenika se tereti da je prethodno nazvao 78-godišnju oštećenicu koja živi u tom mjestu, neistinito se predstavljajući kao šef banke u Zadru u kojoj ona ima bankovni račun, te ju potom uvjerio da postoji sumnja da je dio njene ušteđevine u banci otuđen i da je novac u banci krivotvoren, zbog čega bi ona trebala podići svoju ušteđevinu kako bi pregledali novac.

Oštećenica je povjerovala u to i u banci podigla novčani iznos od 298.571,00 kuna, nakon čega je novac po dogovoru sa prvookrivljenikom donijela na dogovoreno mjesto, gdje su drugookrivljenik i trećeokrivljenik, sukladno prethodnom dogovoru sa prvookrivljenikom, predstavivši se kao djelatnici banke, preuzeli novac od oštećenice, navodeći da će joj novac vratiti čim ga provjere. Okrivljenici su nakon toga, zajedno s novcem, otišli na područje Bosne i Hercegovine i na opisani si način pribavili protupravnu imovinsku korist u navedenom kunskom iznosu.