Javna ustanova Park prirode Vransko jezero ove subote (29. veljače) organizira volontersku akciju sadnje topola koja će se održati kao sljedeća aktivnost projekta "Zajedno za zlatovranu" pod sponzorstvom INA - e, Industrije nafte d.d.

Kroz projekt "Zajedno za zlatovranu" u siječnju 2020. već je održana radionica gdje su svi sudionici, posebno lokalno stanovništvo, pokazali veliki interes za sadnjom topola. Zlatovrana koristi stabla s dupljama za svoja gnijezda, a njihov nedostatak može ovu pticu zauvijek izbrisati s područja Hrvatske. Sadnjom topola, koje imaju dovoljno velike duplje za gniježđenje, aktivno djelujemo na povećanje populacije zlatovrane. Osim za zaštitu zlatovrane, sadnja i očuvanje vjetrozaštitnih pojaseva drveća i grmlja učinkovita je agrotehnička mjera za zaštitu tla od erozije vjetrom. Dugogodišnje nasade topola u Ravnim kotarima potrebno je čuvati i provoditi akcije sadnje. Mjesto održavanja volonterske akcije nalazi se u Vranskom polju između Biograda na Moru i mjesta Kakma.

DETALJAN PROGRAM

10:00 okupljanje volontera ispred upravne zgrade Vrana d.d.

10:20 zajednički polazak prema lokaciji volonterske akcije 

10:30 organizacija sudionika 

10:45 - 14:00 akcija sadnje topola 

15:00 ručak za sve volontere u restoranu Maškovića Han 

Od volontera se očekuje da budu spremni za teži fizički rad kopanja rupa za sadnju sadnica topola, ako su u mogućnosti da ponesu svoj alat za kopanje (lopata, kramp, motika) i rukavice te da se prikladno odjenu i obuju s obzirom na vremenske uvjete i teren 

Broj volonterskih mjesta je ograničen! Prijave su moguće najkasnije do 27. veljače u 12 sati na email [email protected] ili telefon 023/383-181.