Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je, prilikom potpisivanja ugovora o sufinaciranju luka i sanacije pomorskog dobra u Zadarskoj županiji komentirao aktualnu problematiku koronavirusa. S obzirom da je jedno od žarišta u Italiji Venecija, iz koije dolazi najveći broj kruzerskih gostiju u Zadar, pitalo ga se postoji li zdravstvena prijetnja zbog njihovog dolaska u luku Gaženica.

- Stožer je oformljen na razini Vlade i već su dane preporuke vozačima kamiona koji prometuju prema Italiji. Kod nas još uvijek nema opsanosti od ugroze, jer su sva testiranja bila negativna. Situacija na terenu će se možda i mijenjati, za sada je sve pod kontrolom. Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi, rekao je Butković.

Što se tiče Pelješkog mosta, jučer je pristao brod iz Kine koji je nakon pregleda Granične policije i sanitarnih službi, kada je utvrđeno da nema oboljelih, dobio dozvolu za slobodan promet.

- Došlo je 29 čeličnih konstrukcija, a brod neće imati doticaj s obalom već će ih iskrcavati na poziciji postavljanja. Druga isporuka trebala bi krenuti 5. ožujka, no hoće li tada krenuti još ćemo vidjeti jer imamo informaciju da je u toj tvornici obustavljena proizvodnja. Izvođač još uvijek nije zatražio nekakvo pomicanje rokova, rekao je ministar Butković.