Grad Zadar prodaje zemljište gradskom službeniku Toniju Dujiću, koji je zajedno s partnerom Josipom Čavićem za nekretninu na Belafuži svom poslodavcu ponudio nešto manje od milijun kuna. Upravo je zbog njihovog pisma namjere i raspisan prvi natječaj za 850 m2 kod raskrižja ulica Josipa Kosora i Puta Nina, a na kojem je ponuda tih dvojice Zadrana bila jedina.

Automatski se nameće pitanje sukoba interesa, no u Gradu Zadru ne vide ništa sporno u ovoj transakciji.

- Sukladno članku 2. teksta javnog natječaja, pravo sudjelovanja u javnom natječaju imaju sve fizičke i pravne osobe koje prema važećim propisima Republike Hrvatske mogu biti vlasnici nekretnina na području Republike Hrvatske. Navedeni službenik nije član Povjerenstva za provedbu javnog nadmetanja za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada Zadra, niti je na bilo koji drugi način sudjelovao ili donosio odluke u provedbenom postupku. Sastav Povjerenstva čine Ivan Mijolović - predsjednik, te članovi Andrej Sudinja, Tijana Buterin, Marin Batur i Ruđer Bošković. Javni natječaj proveden je temeljem članka 391. Zakona o vlasništvu i članka 36. Statuta Grada Zadra, tekst javnog natječaja objavljen je na mrežnim stranicama Grada Zadra i Zadarskom listu, a javni poziv bio je vidljiv i na Vašem portalu, ističu u Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom.

U nastavku odgovora iz resornog odjela pravdaju i početnu cijenu koja je postavljena na 154,78 eura/m2, čime je za dlaku izbjegnuto Gradsko vijeće čije odobrenje moraju dobiti postupci za imovinu vrijednu više od milijun kuna.

- Početna cijena predstavlja tržišnu cijenu utvrđenu po ovlaštenom sudskom vještaku građevinske struke i procjenitelju nekretnina Mariju Kalmeti. Slijedom navedenoga, predmetni natječaj proveden je u potpunosti sukladno važećim zakonskim odredbama, naglašavaju iz gradske uprave.

S obzirom da im te zakonske odredbe omogućavaju sklapanje kupoprodajnih ugovora s vlastitim zaposlenicima, zanimalo nas je je li riječ o učestaloj praksi u Gradu Zadru.

- Ne raspolažemo takvim statističkim podacima, a prema utvrđenom u zadnjih par godina nitko od zaposlenika nije temeljem javnog natječaja kupio nekretnine u vlasništvu Grada Zadra, javili su nam iz Grada Zadra izbjegavajući odgovor na konkretno pitanje bi li višerangirani službenici, odnosno pročelnici drugih gradskih odjela mogli postati vlasnici gradskih zemljišta. Natječaj, u kojem stoji kako se na njega mogu javiti SVI, to im svakako dozvoljava.

Pitanje sukoba interesa i moralnosti kao i planova za zemljište u stambenoj zoni na Belafuži pokušali smo postaviti samom Dujiću, inače voditelju projekta dovršetka Centra Mocire, no on nam se do zaključenja teksta nije javio. U konkretnom slučaju, s obzirom na pristup informacijama važna je i činjenica da je Dujić od 2012. godine zaposlenik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, tako da će se za lokacijsku i građevinsku dozvolu morati obratiti - svojim kolegama.