Sindikalna podružnica Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat pri Marini Dalmacija Bibinje-Sukošan u ponedjeljak će u Zadru održati konferenciju za medije na temu "Nezakonita prodaja Marine Dalmacija", jedne od najvećih marina na Mediteranu.

Kako navode u priopćenju, nedavno je investicijski fond CVC Capital partners sa sjedištem u Luksemburgu preuzeo Marinu Dalmacija, odnosno kupio brend D-Marin od Dogus grupe, koja je 8 godina bila vlasnikom te marine. Uz Marinu Dalmacija, CVC fond preuzeo je i ostale marine koje nose oznaku D-Marin, Mandalina i Borik. Međutim o cijeloj transakciji prodaje nije obaviješteno radničko vijeće Marine Dalmacija, i cijela operacija prodaje je obavljena bez sudjelovanja i savjetovanja sa radničkim vijećem, čime je prekršen Zakon o radu RH.

Stoga će radničko vijeće Marine Dalmacija obratiti Vladi RH, resornom Ministarstvu gospodarstva RH i Državnom odvjetništvu RH, s ciljem da se osigura primjena Zakona o radu RH i drugih odgovarajućih pozitivnih zakonskih propisa.

- Glavni zahtjevi radničkog vijeća i sindikalne podružnice jesu da se zajamči opstojnost svih stotinjak radnih mjesta u marini, stečena prava radnika u pogledu plaća i drugih materijalnih prava, te posebno striktno poštivanje hrvatskih zakona, posebno Zakona o radu, kao i nastavak socijalnog dijaloga radi zaključenja Kolektivnog ugovora, te je baš poradi toga bilo nužno da se o cijeloj transakciji prodaje izvijesti radničko vijeće, kako je zajamčeno zakonom, navodi se u priopćenju.