Od prije dvije godine, Hrvatska komora arhitekata dodjeljuje medalju za arhitekturu, a tko će je dobiti znat će se u Šibeniku, gdje će biti dodjela u sklopu Dana arhitekata. Predsjednik žirija je akademik Nikola Bašić, dok su članovi arhitekti i profesori Tomislav Ćurković, Ante Kuzmanić (pobjednik natječaja za Zračnu luku Zadar), akademik Mladen Obad Šćitaroci te Karin Šerman. Među finalistima za najnoviju dodjelu te komorske nagrade nema kandidata iz kruga zadarskih arhitekata.

Oni su, međutim, prisutni u jednom drugom nagrađivanju u kojem Udruženje hrvatskih arhitekata Hrvatske ima puno dužu tradiciju i težinu.

Među lanjskim dobitnicama medalje bio je Vedran Pedišić, autor projekta studentskog doma i menze u Zadru

U toj konkurenciji posljednjih godina, uz ostvarenja Nikole Bašića, isključivo su konkurirali i bili nagrađivani Iva Letilović i Igor Pedišić, partneri iz arhitektonskog studija AB Forum. Oni su i sada u finalnom krugu za nagradu Drago Galić koja se dodjeljuje na najuspješnije ostvarenje u stambenoj arhitekturi za svoje "4 kuće za 4 brata", kako su nazvane građevine u Diklu.

U obrazloženju nominacije, navodi se kako su Letilović i Pedišić projektom „4 kuće za 4 brata" bitno podignuli kriterije oblikovanja ove hibridne tipologije svojstvene hrvatskom priobalju. Iako se radi o dominantnom tipu dužobalne izgradnje i najraširenijem uzroku devastacije krajolika istočnog Jadrana, ovaj zadatak nedovoljno zaokuplja interese arhitekata.

Letilović i Pedišić prišli su toj „kontroverznoj" tipologiji kroz čiste arhitektonske teme: sjedinjenje trajnog i povremenog stanovanja, programsku i funkcionalnu adaptibilnost prostornih modula, te odnos specifičnog i generičnog. Četiri naoko identične kuće u nizu, projektirane za četiri brata, čine strukturu sazdanu od dva kontrastna volumena: generički oblikovane baze koja je namijenjena iznajmljivanju, a doima se kao isječak hotela, te na svakoj od njih stambene jedinice oblikovane poput male obiteljske kuće, tako su rad zadarskih arhitekta opisali članovi žirija.

Uz Kuće u Diklu u konkurenciji je kuća Parazit u Zagrebu koju su projektirali splitski arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić te kuća u blizini splitskog Žnjana, djelo također splitskog arhitekta Nene Kezića. Izložba i  proglašenje nagrađenih bit će  u ožujku u Splitu.