Gradonačelnik Branko Dukić donio je odluku o odabiru izrađivača projektne dokumentacije za uspostavu inteligentnih transportnih sustava (ITS) za područje grada Zadra (I.faza). Očekivano, posao je dobila zagrebačka Elipsa - S.Z. koja na javnom natječaju nije imala konkurenciju. Dobro je prošao i Grad koji će odabirom njihove ponude uštediti. Naime, Zagrepčani su za usluge procijenjene na 1.3 milijuna kuna zatražili 1.032.000 kuna.

Riječ je o tvrtki koja je izradila elaborat privremene regulacije prometa za vrijeme trajanja velike rekonstrukcije remetinečkog rotora, jednog od najvažnijih čvorišta u Zagrebu. Posao u Zadru obuhvaća projektiranje minimalno 18 raskrižja, većinom sa starom semaforskom opremom - na dijelu Ulice dr. Franje Tuđmana od križanja s Ulicom Ivana Meštrovića i Ulicom Ivana Gundulića na sjeveru do križanja s Ulicom Ante Starčevića na južnoj strani. 

Mapa od 18 podprojekata donijet će prometna, tehnička i programska rješenja raskrižja sa semaforskim uređajima, senzoriku za vozila i pješake, svjetlosne signale za vozače, pješake i bicikliste, nosive konstrukcije signalizacije, elektroinstalacije, građevinske radove potrebne za izvedbu semaforizacije i ostalo. 

Implementacija ITS-a označena je kao projekt od strateške važnosti za promet u Zadru, a ovaj projekt prvi je korak prema realizaciji takvog pametnog sustava. Sredstva će biti osigurana kroz veliki EU projekt, koji donosi i rekonstrukciju Ulice Franje Tuđmana u četverotračnu prometnicu.