Iako svi govore o izborima za predsjednika HDZ-a, u toj najvećoj hrvatskoj stranci održat će se složen izborni ciklus tijekom kojeg će u dva mjeseca članovi stranke pet puta glasati.

Prvi put neposrednim glasanjem jedan čovjek jedan glas, birat će se predsjednik gradskog te županijskog odbora HDZ-a, mjesta na kojima su Joso Nekić i Božidar Kalmeta. Ti će se izbori, kao i izbori za predsjednika stranke sa zamjenikom i potpredsjednicima održati u Medulićevoj gdje će biti postavljena glasačka kutija. Članovi HDZ-a dolazit će tri puta u sjedište stranke kako bi glasali za predsjednika, a potom za čelnike županijske i gradske organizacija.

U zadarskom HDZ-u za koji dan počet će izbori koji će se kao i do sada provesti po temeljnim ograncima. Izabrani predsjednici temeljnih ogranaka sudjelovat će na izbornim skupštinama za Gradski odbor HDZ-a te Županijski odbor  za koji će skupština biti u hotelu Donat. Tamo su se do sada često bile drame oko izbora čelne osobe županijskog HDZ-a. Ovaj put neće, jer će se izbori za predsjednike općinskih,  gradskih  te županijskog  HDZ-a održati 5. travnja.

Nakon toga će se polovicom travnja  održati  izborne skupštine za  gradske i općinske odbore. Skupština za županijski odbor zakazana je početkom svibnja. Opći sabor će se održati 17. svibnja i na njemu će sudjelovati zadarski HDZ-ovci u izboru Nacionalnog odbora i Predsjedništva stranke koja je pred velikim izazovima koji nosi novi izborni model proveden već u SDP-u.