Nakon skoro četiri mjeseca od kada je objavljen natječaj Odvodnje za izgradnju kanalizacijskog sustava Bokanjca, danas je otvorena samo jedna pristigla ponuda koju je dala zadarska Vodoinstalacija s iznosom od 227.4 milijuna kuna bez PDV-a.

Ispada da je izrađivač glavnog projekta za kanalizacijski sustav, zadarski Donat dao neralnu procjenu vrijednost radova od 132 milijuna kuna. Naime, ponuda Vodoinstalcije veća je za 95 milijuna kuna. Toliku razliku netko će morati pokriti ako se prihvati ponuda koja je 72 posto veća, zbog čega se može i poništiti natječaj. To je do sada najveća razlika cijene ponude u odnosu na procjene vrijednosti javnih nabava na zadarskom području, veća i od prihvaćene ponude na natječaju za Centar za gospodaranje otpadom u Biljanima koja je za 25 posto premašila procjenu vrijednosti.

Jedina ponuda na natječaju možda govori o precijenjenoj vrijednosti tog posla. On je najavljen iz gradske uprave još u listopadu, kada je upravo s objavom natječaja za Bokanjac označen početak mega projekta "Aglomeracija Zadar - Petrčane".

Tada je na stranici Grada Zadra objavljeno kako bi se do kraja prošle godine trebalo znati tko će izvoditi projekt izgradnje Zaštita vodocrpilišta Bokanjac: u što spada gravitacijski kolektori odvodnje otpadnih voda i CP "Bokanjac" s pripadajućim tlačnim cjevovodom u gradu Zadru. Za tri faze izgradnje predviđen je rok od 1095 dana.

Nakon današnjeg otvaranja ponude, gradonačelniku Branku Dukiću više ne bi trebala biti "puna usta" aglomeracije. Građanima još i manje jer će oni preko cijene vode i ostalih davanja podmiriti ogroman udio te velike investicije. Uz 140 milijuna kuna iz Hrvatskih voda te resornog ministarstva, bespovratnih je 313,6 milijuna iz EU. Uz to Grad uzima kredit od 150 milijuna kuna za uređenje ulica iz projekta aglomeracije. Samo je Odvodnja, prema ugovoru iz lipnja prošle godine, obavezna skupiti 37.3 milijuna kuna, naravno preko cijene skupe vode koju plaćaju Zadrani. Nakon ishoda prvog velikog natječaja, milijuni će očito letjeti u nebo prije nego se spuste u kanalizaciju.

Nije na odmet spomenuti da se aglomeracije rade svuda po Hrvatskoj, kao i dnevne bolnice ili eneregetske obnove zgrada. To su projekti koji se sufinanciraju u EU režiji, a zbog čega je građevinsko tržište, ograničenog kapaciteta, podivljalo od tolikih milijuna.