Da će sezona stići brzo, a i da je radnika potrebno tražiti na vrijeme, svjedoči i činjenica kako se na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dogodio pravi "boom" u broju oglasa pod rubrikom "Uslužna i ugostiteljska zanimanja".

Već tradicionalno najviše radnika u Zadarskoj županiji potražuju Falkensteiner (Borik d.o.o.), Turisthotel i hotel Pinija (INTERMOD d.o.o.)

Hotel Falkensteiner potražuje 20 sobara/sobarica, deset konobara/pomoćnih konobara, devet kuhara/pomoćnih kuhara, deset barmena, pet spasilaca na plaži i četiri wellness terapeuta. Rok za prijavu na navedene poslove, oglašene na HZZ-u, je zadnji dan veljače.

Tvrtka koja prednjači u zapošljavanju sezonskih radnika, Turisthotel samo za rad u Zaton Holiday Resort-u traži čak 30 konobara, 20 servira, šest barmena, pet pizza majstora, osam pomoćnih kuhara, četiri kuhara, četiri konobara a la carte, dvije domaćice, šest spasilaca na plaži, četiri zaštitara, četiri kontrolera reda, pa čak i dva profesionalna vatrogasca (rok 29. veljače).

- Sveukupno, za sezonu smo otvorili 200 radnih mjesta, najviše s područja ugostiteljstva i domaćinstva, a potražujemo i radnike za praonicu rublja koja se nalazi u Zadru. Brojimo 180 stalno zaposlenih radnika, a isto toliko i na određeno. Ostali zaposlenici, njih stotinjak, imaju status stalnog sezonca. Za oglašenim radnim mjestima postoji interes iz županije, kontinenta i stranaca s radnom dozvolom. Tom kombinacijom popunjavamo radna mjesta, a u potrazi za radnicima nemamo problema. Zasigurno bi voljeli zaposliti što više domaćih ljudi iz razloga što postoji mogućnost za stalnijim zaposlenjem. Isto tako, konstantno radimo na poboljšanju uvjeta i povećanju plaća, pojašnjava Nives Klanac iz Turisthotela.

Hotel Pinija također traži veći broj konobara (15), servira (10), barmena (10), ali i po tri kozmetičara i masera. Mjesta su to na koja se zainteresirani mogu prijaviti zaključno s prvim danom ožujka.

Ukupno 14 sezonaca traži i Park prirode Vransko jezero - 10 izvršitelja koji će obavljati poslove stručnog referenta - informatora te 4 izvršitelja koji će obavljati poslove višeg stručnog referenta - vodiča. Rok za podnošenje prijava je 20 dana od objave natječaja (5. veljače) u Narodnim novinama.