Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i zadarski župan Božidar Longin obišli su danas radove na sanaciji posljedica onečišćenja rijeke Zrmanje, na kojoj se prije gotovo dva mjeseca dogodio veliki ekološki incident.

- Riječ je opasnom, zauljenom otpadu, ugljikovodicima naftnog podrijetla. Prvobitno se nije moglo učiniti više jer su bili visoki vodostaji. Sada se kosi trska i nisko raslinje koje će biti odgovarajuće zbrinuto termičkom obradom, odnosno spaljivanjem. Utvrđena je jedna vrulja, koja donosi najveća onečišćenja ugljikovodika naftnog podrijetla, ostatka od sanacije tvornice glinice. U koordinaciji s ministarstvom naći ćemo način kako bi onečišćenja ubuduće na vrijeme prevenirali, poručio je Đuroković.

Sanacija vrijedna 1.375.000 kuna (uključen PDV) bit će gotova za 10 dana.

- Teško je procijeniti kolika se količina izlila jer je dio toga razasut na velikoj površini. Kada imamo onečišćenja naftnog podrijetla, količine izgledaju veće nego što jesu jer se rasprsnu po vodenoj površini. No, utvrđena su mjesta utvrđenja i što treba napraviti. Riječ je o površini od 5 tisuća kvadrata onečišćenog okoliša i taj će se otpad zbrinuti. Neće biti problema. Možemo reći da je trska bila prirodni filter pa je najveći onečišćenog otpada pokupila na sebe, poručio je direktor Hrvatskih voda.

Župan Longin nada se da će ovo biti zadnje onečišćenje rijeke Zrmanje.

- Obišli smo vrulju i locirali mjesto odakle to izvire. Mislim da će rješenje koje je predloženo, a još će ga struka potvrditi, biti konačno rješenje da se ovakve stvari više ne događaju. Od prestanka rada tvornice glinice mazut je ostao u dva rezervoara. Neću sada ulaziti u to kako je to sanirano i tko je to radio, no ne želimo pod tepih gurati probleme, već smo tu da ih riješimo, istaknuo je Longin.

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan na novinarski je upit istaknuo kako ovo sigurno ne doprinosi daljnjem razvoju turizma koji posljednjih godina doživljava ekspanziju.

- Do sada su se te mrlje pojavljivale 5-6 puta i u većem opsegu. To sigurno ne doprinosi turizmu. Ovo je sada jedno u nizu onečišćenja i bilo bi puno bolje kada bismo mogli reći da se to sada riješilo. Što se tiče bazena lužine, u tijeku je sudski spor između ministarstva i tadašnjeg izvođača. Ja ne znam koliko su dosad sanirani, to znaju nadzorni organi. U kontaktu smo s ministarstvom koje je spremno krenuti korak dalje, ali dok se ne riješi taj sudski spor, ono nema pravne pretpostavke za to, istaknuo je Župan.