Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenta, dekretom koji je potpisao kardinal prefekt Robert Sarah, proglasio je „Sv. Leopolda B. Mandića, svećenika, zaštitnikom kod Boga oboljelih od tumora u Italiji", objavila je IKA (agencija katoličke crkve).

Time je prihvaćena molbu Talijanske biskupske konferencije. Odluku je vatikanska kurijalna Kongregacija za bogoštovlje i sakramente obznanila Padovanskoj biskupiji, jer je upravo u tom gradu, gdje je sv. Lepold djelovao do smrti kao karizmatičan ispovjednik, sazdano njegovo svetište u kojemu je i sahranjen.

Leopod Mandić bio je i samostanki poglavar u Zadru gdje su prije nekoliko godina bili izloženi njegovi ostaci. Odluka je objavljena uoči katoličkoga Svjetskog dana oboljelih, koji se obilježava 11 veljače. Sv. Leopold Mandić je odabran za zaštitnika zato jer je bolovao od raka jednjaka, od kojega je i umro 1942 u Padovi.

Biskup Padove, mons. Cipolla, na svjetski Dan bolesnika (12. veljače, svečano će, u bazilici sv. Ante u Padovi, objaviti biskupijsku zahvalu i slavlje na godišnjem blagdanu sv. Leopolda 12. svibnja.