Općinski sud u Zadru donio je novu presudu protiv dvojice višestruko osuđivanih lopova, 39-godišnjaka i 46-godišnjaka koji su "operirali" na benkovačkom području. 

U lopovskom pohodu 2015. godine ušli su i u kuću jednog bivšeg gradonačelnika. Neutvrđenog dana između 1. ožujka i 15. travnja dvojac je uporabom fizičke snage nasilno otvorio prozor toaleta kuće u kojoj on boravi samo preko ljeta. Pronašli su i ukrali salamoreznicu, više boca raznih alkoholnih pića te televizor. Oštećenik je na sudu rekao kako je odmah uočio nestanak salamoreznice i boca iz mini bara, kojih je bilo dosta, međutim tek je naknadno shvatio da mu je otuđen i televizor. Naime, lopovi su na njegovo mjesto stavili sličan neispravan uređaj.

Lopovi su tom prilikom škarama za sječu metala presjekli lokot kojim su bila zaključana vrata ostave susjedne kuće. Ukrali su dva štapa za udičarenje vrijedna 1000 kuna. Do plijena su dolazili i preko mrežice za komarce koja, nažalost, ne hvata lopove. Neutvrđenog dana između 13. travnja do 14. svibnja 2015. godine pokidali su mrežicu postavljenu na prozoru otvorenom na kipu, a potom su zavlačenjem nasilno otvorili prozor, ušli u unutrašnjost i tamo pronašli i ukrali 12 šteka cigareta i higijenske artikle.

Mlađi od dvojice proveo je i dvije samostalne "operacije" na benkovačkom području. Između 15. ožujka do 27. svibnja 2015., uporabom podesnog alata presjekao je lokot kojim su bila zatvorena ulazna vrata garaže u kojoj je bio parkiran Mercedes. Uz vozilo vrijedno 12 tisuća kuna ukrao je i jedan akumulator. Jedne noći u rujnu 2016. godine došao je i do kuće u čijem se prizemlju nalaze trgovina i uredi poduzeća. Podesnim alatom nasilno je otvorio drveni dvokrilni prozor, ušao u ured te iz novčanika, koji se nalazio na radnom stolu, ukrao 4.000 kuna.

Sud je 39-godišnjaka kao I-okrivljenika osudio na dvije godine i pet mjeseci zatvora, dok će njegov 46-godišnji partner iza rešetaka boraviti jednu godinu. U obrazloženju presude, koju je donijela sutkinja Danijela Zubčić, navedeno je kako se obojica uzdržavaju krađama, te da ih ranije uvjetne osude u tome nisu spriječile.

- Ovdje se napominje da kazneni postupak ima i širu društvenu svrhu, a to je zaštita pravnih dobara pojedinaca u društvu od protupravnog postupanja drugih pojedinaca te se isti provodi u javnom interesu, a s obzirom na svrhu zaštite pojedinaca u društvu i zaštitu njihove privatne imovine svakako je po mišljenju ovoga suda okrivljenicima trebalo izreći kaznenu sankciju u vidu bezuvjetne kazne zatvora i to u trajanju kako je to izrečeno jedinstvenim odmjerenim kaznama za svakoga pojedinačno i to prvenstveno zato što okrivljenici nisu do sada uopće reagirali na izrečene im mjere upozorenja, a niti na određen rad za opće dobro, tako da se društvo od istih ne može zaštititi drugačije nego izricanjem istima bezuvjetnog zatvora, navela je sutkinja Općinskog suda u Zadru.