ZADAR- Čak 63 liječnika - specijalista iz zadarska bolnice ima odobrenje za dodatni rad u drugim ustanovama, odnosno u privatnoj praksi, podatak je kojeg smo dobili iz Ravnateljstva Opće bolnice Zadar. Ako je suditi prema posljednjim službenim podacima od 251 zaposlenog liječnika, priličan je broj onih koji odrađuju drugu smjenu. To im je zakonski dopušteno što se pojašnjava iz Ravnateljstva. 

Temeljem važećih zakonskih i podzakonskih propisa (Zakona o radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca), zdravstvenim radnicima koji ispunjavaju potrebne uvjete koji su taksativno navedeni odredbama, odobrenje odnosno suglasnost za rad izdaje se na razdoblje od jedne godine, navodi se u birokratsko formuliranoj informaciji iz bolničke uprave.

U praksi bi to trebalo značiti da određeni specijalisti odrađuju svoj posao u bolnici profesionalno i pošteno te u punom radnom vremenu. Iskustva pacijanata su često drugačija - dugo čekanje ne pregled koji se naravno može obaviti daleko brže i pedantnije pod uvjetom plaćanja kod istih bolničkih liječnika koji rade po privatnim ustanovama. Neki liječnici su i osnovali svoje ordinacije a nisu napustili bolnicu. Ima i onih koji su za bolnicu vezani 20 posto, dok 80 posto satnice odrađuju na Sveučilištu gdje je također angažirano desetak specijalista zadarska bolnice.