U očekivanju koronavirusa zadarsku Opću bolnicu pogodila je - gripa. I to ne samo pacijente, već u velikoj mjeri liječnike po gotovo svim odjelima.

- Za sada nemamo ni jedan slučaj sumnje na koronavirus, ali nam je gripa poharala odjele. Bolesni su i djelatnici, liječnici, što nam donosi probleme u pružanju uobičajene zdravstvene zaštite, rekao nam je jutros ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina.

Nažalost, u ovom slučaju nisu puno pomogla ni procjepljivanja protiv gripe, odnosno nisu spriječila njezinu pojavu. Oni koji su se cijepili, a takvih je među zdravstvenim djelatnicima najveći broj, trebali bi imati kraće trajanje bolesti i nešto lakše simptome.

Što se tiče koronavirusa, posljednja aktivnost bila je sastanak Stožera civilne zaštite Zadarske županije prošlog vikenda, na kojem je rečeno kako su zdravstveni djelatnici educirani za brzu procjenu rizika na infekciju koronavirusom i obvezu upućivanja zaraženog pacijenta u za to predviđenu izolaciju.

U slučaju pojave sumnje na oboljelog od infekcije građani se trebaju obratiti svom nadležnom liječniku telefonom ili drugim zdravstvenim ustanovama u našoj Županiji (hitna medicinska pomoć, Zavod za javno zdravstvo Zadar, Opća bolnica Zadar) radi određivanja rizika od infekcije i dobivanja potrebne zdrvstvene skrbi.