Turistička zajednica grada Zadra dobila je visoko priznanje ministra vanjskih poslova Japana za doprinos zbližavanju Hrvatske i Japana kroz projekt "Tuna, Sushi & Wine Festival" koji se od 2015. godine održava u Zadru. Visoko priznanje japanske Vlade u utorak je na svečanosti u Kneževoj palači direktoru Turističke zajednice grada Zadra Mariju Paleki uručila veleposlanica Japana u Hrvatskoj Njezina Ekselencija Misako Kaji.

Na svečanosti uručenja priznanja u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa nazočili su, uz ostale, Ines Strenja, saborska zastupnica i Predsjednica međuparlamentarne hrvatsko-japanske skupine prijateljstva; Načelnik sektora za Euroaziju, Istočno partnerstvo, Aziju i Oceaniju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Dražen Margeta; Ivan Vodopivec, počasni konzul Japana u Splitu; gradonačelnik Zadra Branko Dukić; predsjednik Gospodarske komore Zadar Dario Jurin; predsjednik i izvršni direktor "Kali tune" Jiro Kambe; direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija te predstavnici drugih zadarskih tvrtki za uzgoj tune. Prije primopredaje prikazan je kratki dokumentarni film o pet godina "Tuna, Sushi & Wine Festivala" u kojem su sažeta sva festivalska događanja u svih pet festivala.

U svom obraćanju skupu veleposlanica Kaji je istaknula kako se ovo priznanje japanskog ministra vanjskih poslova dodjeljuje pojedincima i organizacijama za doprinose u unapređenju Japana i drugih zemalja. "Tuna, Sushi & Wine Festival" nazvala je "prepoznatljivim znakom zadarskog proljeća" te je istaknula:

- Tuna iz Hrvatske je vrlo dobro prihvaćena i cijenjena u Japanu kao vrijedni sastojak sushija, čini polovinu hrvatskog izvoza u Japan, a Festival je zbližio Japan i Hrvatsku te Zadar, odnosno japansku kulturu približio ovim prostorima. Zato vjerujem da će se "Tuna, Sushi & Wine Festival" i dalje organizirati u Zadru - kazala je Misako te dodala kako su i neka hrvatska vina našla svoje mjesto na japanskom tržištu.

Na priznanju japanskog ministra vanjskih poslova zahvalio je Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra:

- Ovo priznanje potvrđuje važnost i vrijednost Festivala te uloženi trud Turističke zajednice grada Zadra. Osnovni preduvjet za razvoj ovakvog projekta jest suradnja na svim razinama, od lokalnog, nacionalnog i međunarodnog. Festival je, uz ostalo, prošle godine bio finalist u izboru za Turistički događaj godine na Danima hrvatskog turizma, a sve to potvrđuje dugoročno promišljanje mojih prethodnika gospode Šupe i Radosa da Festival kreiraju, šire i unapređuju - rekao je direktor Paleka te dodao kako priznanje obavezuje na organizaciju još sadržajnijeg i atraktivnijeg festivala te nastavak suradnje Japana i Hrvatske, s naglaskom na Zadar.

Na vrijednom priznanju zahvalio je i gradonačelnik Zadra Branko Dukić koji je rekao:

- Ova lijepa priča o tradiciji, ribarstvu, kulinarstvu i kulturi svake se godine širi i razvija. Njome smo otvorili vrata suradnji za puno širu razmjenu iskustava. Tuna je gospodarski povezala Hrvatsku, odnosno Zadar i Japan, a naše i japanske tvrtke odlično surađuju. S ovom manifestacijom poslovni odnosi prerasli su u prijateljstva, poručio je Dukić.