Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je dodijelila odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama koji svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta, te razvoju i ugledu Republike Hrvatske. Među odlikovanima je i zadarski liječnik te profesor na Sveučilištu u Zadru dr. Boris Dželalija. On je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, za osobite zasluge u humanitarnom djelovanju tijekom Domovinskog rata te znanstvenom radu i medicinskim istraživanjima na području biomedicine i infektologije.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je ponos na osobne uspjehe umjetnika i djelatnika u kulturi, nazvavši ih nositeljima ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti jer su univerzalnim jezikom umjetnosti povezali ljude i predstavljaju našu domovinu kao zemlju darovitih umjetnika. Istaknula znanstvenike koji svojim djelovanjem promiču ugled naše Domovine te stvaraju vrijedne međunarodne suradnje kojima hrvatska znanost dokazuje svoju znanstvenu izvrsnost i sposobnosti, posebno se osvrnuvši na one koji kroz obrazovne ustanove mlade uvode u svijet znanosti i potiču njihove interese za daljnji razvoj svojih znanja i talenata.

Za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine te za osobite zasluge u izgradnji i razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je umirovljeni general-pukovnik Ivan Čermak, dok su među dobitnicima priznanja i monsinjor Tadija Pranjić, prof. dr. sc. Krešimir Rotim, Blaženka Milić, Mihovil-Bogoslav Matković, prof. dr. sc. Stjepan Krasić, Branko Ivanković, Dina Levačić, Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, Dom hrvatskih hodočasnika Bl. Ivan Merz" - Rim i dr.