U Kopru je 27. i 28. siječnja 2020. godine održan sedmi transnacionalni sastanak projektnih partnera projekta SMART COMMUTING. Glavna tema sastanaka bila je prezentacija do sada učinjenog na pilot-aktivnostima, dok je poseban naglasak bio na definiranju Akcijskog plana kako bi se sve projektne aktivnosti uspješno privele kraju do 31. svibnja.

Drugog dana sastanka projektni partneri raspravljali su o upravljačkim i komunikacijskim aktivnostima projekta te je održan sastanak Upravljačkog odbora projekta. Istoga dana, predstavnici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjelovali su na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni zajednički rezultati četiriju projekata iz područja održive urbane mobilnosti: projekta MOBILITAS, projekta CHESTNUT, projekta SMILE te projekta SMART COMMUTING; financiranih iz različitih europskih programa transnacionalne suradnje.

Projekt SMART COMMUTING odobren je u sklopu drugog poziva na dostavu projektnih prijedloga unutar programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014. - 2020. u sklopu druge prioritetne osi „Suradnja na niskougljičnim strategijama u Središnjoj Europi", a s provedbom je počeo 1. lipnja 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.555.337,00 eura od čega je 85 posto sufinancirano iz europskih sredstava. Proračun Agencije ZADRA NOVA, kao projektnog partnera, iznosi 138.257,00 eura.

Glavni cilj projekta jest promovirati i na institucionalnoj razini usvojiti koncept funkcionalnog urbanog područja kao najprikladnijeg rješenja putem kojeg bi se na održiv način pristupilo dnevnim migracijama prema urbanim središtima koja zbog koncentracije industrijskih, kulturnih, obrazovnih i poslovnih sadržaja svakodnevno privlače veliki promet iz okolnih područja.

Projekt SMART COMMUTING pridonijet će rješavanju prometnih gužvi u gradu Zadru, s naglaskom na područje Poluotoka, a za vrijeme trajanja projekta uspostavit će se koordinacijska struktura u koju će biti uključeni predstavnici Grada i okolnih jedinica lokalne samouprave, zajedno s tvrtkama javnog prijevoza.

Projekt se provodi na teritoriju šest država (Hrvatska, Austrija, Češka Republika, Italija, Mađarska i Slovenija), u partnerstvu Općine Rimini kao vodećeg partnera, IUAV Sveučilišta u Veneciji, Instituta za promet Tehnološkog sveučilišta u Beču, Okruga Weiz, Regionalnog razvojnog centra Koper, Grada Szolnoka, Razvojne agencije Hranice te Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA; a traje do 31. svibnja 2020. godine.