Ana-Marija Tahija, naša ovotjedna sugovornica u emisiji "Na mladima svijet ostaje" po struci je diplomirana anglistica i pedagoginja sa više godina iskustva u Upravnom odjelu za EU fondove Grada Zadra. Trenutno radi kao viša stručna suradnica za provedbu ITU Mehanizma, a iskustva ima i u projektima kao što su KvartArt i CODE.

Za više nego uspješan projekt KvartArt, u sklopu kojeg je prisutna od samih početaka, odnosno 2017. godine, kaže da je nezaboravno iskustvo: 

- Priča je to koja mi je dala znanja i kompetencije i sve ono što nisam mogla ni sanjati da ću steći: kreiranja programskih sadržaja, komunikacije s medijima i sudionicima koji su mi u međuvremenu postali dragi prijatelji, izrade i vođenja društvenih mreža, dogovaranja promidžbe, ali i metenju poda i sađenju cvijeća, smije se Ana-Marija, naglašavajući da ništa od toga nije teško kada zna kakve benefite to donosi za lokalnu zajednicu.

Iste je godine započeo projekt CODE koji služi kao usluga podrške inovativnim idejama mladih poduzetnika i kreativaca.

- Projekt CODE Zadru je donio drugi po redu coworking prostor, tzv. CODE Hub. Njegova izgradnja i uspostavljanje rezultat je još jedne uspješne suradnje između Grada Zadra i Sveučilišta u Zadru. Sveučilište, iako nije bilo samo uključeno u projekt, ustupilo je prostor u prizemlju Studentskog doma, tj. nekadašnje učionice, koji je prenamijenjen u spomenuti coworking prostor prvenstveno namijenjen studentima informatičkog smjera, ali i svima drugima.

U tom su se prostoru dosad održala brojna događanja, kako za mlade, tako i za one malo starije. Projekt je 2018. godine pokrenuo IT konferenciju hachathon, namijenjenu početnoj i naprednoj skupini IT-ijevaca pod nazivom "My Smart City" koja će se održati i ove godine u listopadu. Na tim konferencijama sudjelovali su brojni utjecajni gosti poput Olega Maštruka, Marina Mamića i drugih. Oni su svoje iskustvo prenijeli na mlađe generacije, a izazvao je dobar "feedback" posjetitelja i predstavnika naše lokalne scene.

- Za uspjeh je potrebno jako puno truda, prekovremenog rada, entuzijazma, odvažnosti, želje za pomicanjem granica - premda ne nužno poslovnih, ali osobnih svakako. Možda ovo sve zvuči kao da je prepisano iz knjige, ali u praksi se pokazalo točnim. Mom poslu u Odjelu za EU fondove prethodili su angažmani poput izvršavanja stručne prakse u Londonu gdje sam imala prilike raditi s mladima. Pohađala sam i desetodnevne razmjene mladih u Sloveniji, ali i svugdje po Hrvatskoj. Ovim ih putem pozivam da se priključe radionicama, aktivnostima i događanjima kako bismo i lokalnu zajednicu potaknuli na stvaranje i kreiranje, zaključuje Tahija.