Zadar kreće putem koji je zacrtao, a to je ostvarenje home-porta uz pomoć Global Ports Holdinga i firme ZIPO. Pri tom će najveći problem biti smještajni kapaciteti u Zadru, jer znamo da cruising kompanije automatski prodaju i smještaj jer 30 posto gostiju to traži, izjavio je za Radio Zadar ravnatelj Lučke uprave Zadar (LUZ), Robert Škifić.

Škifić na službenom otvorenju terminala u Gaženici

Tim povodom ravnatelju Škifiću postavili smo nekoliko pitanja za koje je pisane odgovore prikupila Andreja Pavlović iz PR agencije.

Je li LUZ dobio najavu kad će početi gradnja hotela u Gaženici i kada se
planira otvoriti?

LUZ je dobio potvrdu da je investitor Sarag Gaženica 21. 1. dobio dokumentaciju ovjerenu od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja bez koje nije mogao izabrati izvođača. Sad kad je to konačno riješeno, investitor očekuje da bi radovi mogli početi u prvoj polovici 2020. godine, pod uvjetom da sve daljnje aktivnosti teku glatko i bez kašnjenja.

Tko sa Sveučilišta radi istraživanje o potrebama kruzing gostiju, kad će biti završeno i što se s tim želi postići?

Istraživanje je provelo Sveučilište u Zadru, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti, a predstavljeno je 28. 1. Naručitelji istraživanja su Zadarska županija, Lučka uprava Zadar i Turistička zajednica Zadarske županije. Kroz istraživanje se željelo dobiti dublji uvid u profile, ponašanje i stavove kruzerskih turista u Luci Gaženica.

Je li LUZ i koncesionar ZIPO upoznat s istraživanjem kojeg je provela AGRRA,
a vezano je za potencijale koje pruža zadarsko zaleđe za opskrbu brodova u
slučaju home porta?

Naručitelj ovog istraživanja je Zadarska županija. Ono je završeno i njegovi će rezultati uskoro biti predstavljeni. Oba istraživanja usmjerena su na osvještavanje potencijala razvoja Zadra i regije kao atraktivne destinacije kruzing turizma. U LUZ-u stalno ističemo da će s većim priljevom putnika s kruzera rasti i potražnja za turističkim i ugostiteljskim uslugama i da je to prilika koju hotelske kuće i lokalna poduzeća ne smiju propustiti. Važno je samo da prepoznaju prilike i na vrijeme reagiraju.

Zbog čega se radi okrugli stol kojeg je ravnatelj Škifić najavio za ožujak?

Riječ je zapravo o događaju koji će imati format konferencije, a kojeg zajednički organiziramo s GPH-om i ZIPOM. Cilj nam je približiti svima zainteresiranima aktualne trendove u kruzing industriji i što je posebno zanimljivo kako kruzing industrija funkcionira u čemu GPH ima ogromno neposredno iskustvo. Bit će predstavljena i kruzing industrija na Jadranu, kao i sadašnje i buduće aktivnosti Zadar Cruise Porta u sinergiji s LUZ-om.
Preoblikovanje Luke Gaženica u matičnu luku za brodove na kružnim putovanjima je zahtjevan proces koji traži pojačanu komunikaciju i to je razlog na koji smo se odlučili na organizaciju ovog događaja. U organizaciji ovog događaja potrebna nam je i puna podrška svih struktura u Zadru, Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije, hotelskih kuća i Zračne luke Zadar.