Potpredsjednik Gradskog vijeća Biograda na Moru Ante Fuzul uputio je novo priopćenje za medije gdje se osvrće na nove cijena odvoza smeća kojeg prenosimo u cijelosti:

I dok se nacija zabavljala nastupima naših rukometaša i vaterpolista na europskim prvenstvima, gradska tvrtka Bošana je naporno i teško radila kako bi što prije provela vladinu Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Zamislio je naš „vrijedni" direktor Bošane kako namiriti gubitak koji se stvara jer nije slušao upute Ministarstva koje je dobivao zajedno sa gradom Biogradom o postupku koji je potrebno provesti da bi se saniralo odlagalište otpada Baštijunski brig. Nadao se da će odluka zaživiti već od 31.03.2020. godine te je očekivao povećani inkas jer je bilo predviđeno da se obavezna minimalna javna usluga, koju ste dužni plaćati, poveća sa cca 29 kn na cca 54 kn za građane. Nadalje, ostale cijene su još žešće pa su tako određeni poduzetnici trebali plaćati i do 1250 kn + PDV mjesečno, predavali smeće ili ne.

Naravno, to je trebalo proći ispod žita jer se o istom nigdje ne progovara, a odluka se prigodno stavlja u proceduru savjetovanja dok je pozornost građanstva usmjerena na sport. Dakle, iako je Rimsko carstvo davno prestalo postojati, još uvijek pali ona stara „kruha i igara". Prvo kruha, čemu smo mogli svjedočiti na nedavno održanoj svečanoj sjednici gdje je trpeza bila bogata, iako je grad u krizi, pa onda su se za igre pobrinuli drugi, ali je to iskorišteno da bi se pripremilo ono treće, kako opaučiti po džepu. Sramotno je da se građanima naplaćuje to što je nečija nesposobnost dovela do toga da se zatvori odlagalište otpada koje imalo popunjeno tek pola kapaciteta. Prema Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine, provedba mjere 4.1. Izrada plana zatvaranja odlagališta neopasnog otpada odlagalište Baštijunski brig ima kapacitet 812.350 m3, te je kapacitet popunjen cca 50%. I onda se dopusti da se takvo odlagalište zatvori, pa ta odluka dovede do toga da se otpad mora voziti na udaljene lokacije, što dovodi do povećanih troškova. Onda se krše ruke kako to naša Bošana ne može podnijeti, te se stvori pakleni plan da se udupla naplata od svih u nizu. A sve u cilju sakrivanja pravih grijeha onih koji su propustili napraviti sanaciju na vrijeme. I naravno da će opet biti netko drugi kriv, možda sam to ja, a možda je oporba cijela jer nije prihvatila makarsko smeće.

Jadno da ne može biti jadnije. Mi smo se već pripremali za borbu protiv toga, no, ovaj put ispalo je tako da je Ustavni sud reagirao na brojne zahtjeve za ocjenu ustavnosti Uredbe Vlade i istu stavio van snage do završetka postupka ocjene ustavnosti. Zato hvala Ustavnom sudu pa makar i na privremenoj mjeri da se spriječi udar na građane i poduzetnike. Ja bih samo volio da mi ovi „vrhunski" stručnjaci koji su pisali ovu odluku kako ovakva odluka potiče građane da odvajaju otpad jer je obavezna minimalna javna usluga koju su odredili na 54,24 kn po iznosu viša od iznosa koji su se plaćali dok se otpad nije odvajao. Znači li to da su nas svi ti političari, a među njima i naši lokalni, koji su najavljivali smanjenje troškova za gospodarenje otpadom uvođenjem ovog novog načina prikupljanja i odvoza otpada, lagali. Ne bi bilo prvi put. Zato, hvala Ustavnom sudu.