U Općini Preko jučer je otvorena jedina ponuda za kupnju zemljišta površine 77.085 m2 unutar ugostiteljsko-turističke zone Mačjak - Šumljak na kojem je predviđena gradnja 40 vila, jednog privezišta te popratnog ugostiteljskog i sportsko-rekreativnog sadržaja.

Za ulaganje u veliki turistički projekt u uvali Prtljug zainteresiran je slovački Sitno Holding koji je na natječaj s početnom cijenom od 33,38 EUR/m2 dostavio ponudu u iznosu od 34,88 EUR/m2, odnosno ukupno 19.496.730 kuna. Zbog prethodnih razgovora s više investitora, načelnik Općine Preko Jure Brižić očekivao je barem dvije ponude, ali zadovoljan je i s ovom jednom. Slovaci su inače posljednjih godina najveći investitori u turizmu na zadarskim otocima.

- Iz ponude je jasno vidljivo da se radi o poprilično ozbiljnom ponuditelju s velikim iskustvom i 266 milijuna investicija. Prisutni su na tržištu cijele Europe. Za "Mačjak-Šumljak" iskazali su zanimanje još prije 2-3 godine. Osobno nisam upoznao vlasnike, ali ovo područje im je poznato jer su kod nas prisutni od 2012./2013. godine kada su ulagali u Ville Guduće, a nedavno su krenuli i u realizaciju Ljoka projekta. Veseli nas da smo napokon uspjeli privući ozbiljnog investitora koji će realizirati ovu dugo očekivanu investiciju na našem otoku. S ovom ponudom se nakon 15 godina napokon nazire početak projekta koji je od iznimne važnosti za cijeli otok Ugljan. To je projekt koji će potaknuti revitalizaciju i razvoj otoka na svim područjima te podići kvalitetu življenja otočnog stanovništva, poručio je Brižić dodajući kako će Sitno Holding biti pozvan da u roku od 30 dana pristupi sklapanju Ugovora o kupoprodaji nekretnine.

U oporbi se pak nadaju da će do tada reagirati Ministarstvo uprave kojem su prijavili sumnje u nezakonitost provedbe natječaja za prodaju zemljišta. Osim, po njima, niske cijene, sastava Povjerenstva i elaborata koji su tek naknadno dobili na uvid, sporan im je i priloženi prijedlog ugovora.

- U natječaju jasno piše piše da je zemljište bez infrastrukture, a u prijedlogu ugovora prodavatelj se obvezuje izgraditi pristupnu cestu, vodovodnu infrastrukturu i uvesti javnu rasvjetu. To onda nije zemljište bez infrastrukture. Načelnik bez ovlaštenja zadužuje Općinu za desetke milijuna kuna. Smrdi na korupciju do neba. Nadamo se da će institucije raditi svoj posao, rekao nam je nezavisni vijećnik Marijo Košta kojeg su upravo zbog sumnji u ovaj biznis s nekretninama još prije 15 godina izbacili iz HDZ-a.

Posrednim putem Koštu su obavijestili da je Ministarstvo prije tjedan dana počelo češljati dokumentaciju natječaja za veliki turistički projekt na Ugljanu.