Na današnjem Kolegiju župana prezentiran je nacrt prijedloga Odluke o kriterijima, mjerilima, načinu financiranja i rasporedu sredstava za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove na području Zadarske županije u 2020. godini. Vlada je za Zadarsku županiju utvrdila iznos od 15,2 milijuna kuna za investicijsko ulaganje te održavanje, od čega će Županija najveći iznos od oko 9 milijuna kuna proslijediti Općoj bolnici Zadar, biogradskoj Ortopediji 2,5 milijuna, Psihijatriji na Ugljanu 2,2 milijuna, te oko pola milijuna kuna Domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu i Zavodu za javno zdravstvo.

Župan Božidar Longin najavio je kako će se u Polikliniku preseliti Dom zdravlja, ginekološke ambulante i hitna medicina, a svi radovi trebali bi gotovi u roku od godine dana.

- Žitelji Zadarske županije imat će bolji pristup ustanovama i kvalitetniju medicinsku skrb, pogotovo kada se dovrše dnevne bolnice, rekao je Longin

Dočekalo ga je pitanje hoće li imati tko ući u ginekološke ambulante, budući da se posljednjih danima u javnosti provlači pitanje nedostatka ginekologa i pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

- Politikantske metode ne služe nikome na korist. Potrudli smo se oko otvaranja novih specijalizacija, no problem se akumulira godinama i nije prisutan samo u našoj županiji. U ovom trenutku imamo ginekologa koji počinje raditi 6. veljače, a Dom zdravlja ima dvije specijalizantice, za koje očekujemo da će se vratiti, iako mi nikome ne možemo narediti da se vrati. Obavio sam i više razgovora s gradonačelnikom Brankom Dukićem na ovu temu, razmišljamo da privučemo mlade ljude osiguravanjem stambenog prostora i sličnim mjerama, rekao je Longin.

Pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Bernard Maruna rekao je kako je većina zamjerki upućena zbog propisa HZZO-a. Bilo je prijedloga da HZZO plaća preglede privatnim liječnicima, spominjalo se da je 8 tisuća pacijenata previše, no i to je određeno na višoj razini.

- Mi možemo samo raspisivati specijalizacije i to radimo, ali ne možemo utjecati na to hoće li netko promijeniti radno mjesto, otići u privatni radni odnos, mijenjati mjesto rada i boravka. Što se tiče broja pacijenata, odlukom o obveznom osiguranju predviđeno je da ginekolog ima minimalno 4,5 tisuće pacijenata, standard je 6.000, a maksimum 9.000. Imamo dvije specijalizacije iz ginekologije i tri iz pedijatrije. Evo jutros sam razgovarao s ravnateljicom Doma zdravlja, koja mi je rekla da se kod dr. Letinića, koji je sklopio ugovor s HZZO-om na četiri sata, javilo tek 50 djece, rekao je Maruna, demantirajući tako navode o velikom broju djece koja nemaju pedijatra.

Novinari su se dotaknuli i problema dežurnog stomatologa, kojega Zadar vikendom nema.

- HZZO je donio odluku da dežurstva u djelatnosti stomatologije postoje u velikim gradovima, a to su Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Mi imamo nadstandard za dežurnog pedijatra, ali je procijenjeno da bi 250.000 kuna godišnje bilo puno za dežurstvo stomatologa, za kojim se pokazuje potreba do dva puta mjesečno. I Grad Zadar je procijenio da bi zbog male zainteresiranosti navedeni novac bilo bolje utrošiti za prevenciju karijesa kod djece, rekao je Maruna.