Općinski sud u Zadru osudio je muškarca i ženu sa šireg zadarskog područja, od ranije poznatih policiji i pravosudnim tijelima, zbog krađa koje su bezobzirno počinili od veljače do lipnja prošle godine na području Sv. Filipa i Jakova, a budući da su već osuđivani za slična djela osuđeni su na zatvorske kazne, s tim da je muškarcu izrečena i mjera liječenja od ovisnosti.

Ovaj je dvojac, koji je u vrijeme počinjenje kaznenih djela bio u intimnoj vezi, najprije provalio u jednu kuću čija je vlasnica živjela u Njemačkoj te u njoj povremeno boravio, a s vremenom i krao pojedinosti poput televizora i drugih manjih predmeta. Kad su vlasnici javili da su joj vrata kuće provaljena stigla je u Sv. Filip i Jakov i zatekla kuću u neredu, što je prijavila policiji. Nakon tri dana policija je pronašla televizor kod osobe iz Benkovca koja ga je kupila za svega 1.300 kuna.

Kad je policija došla do počinitelja utvrdila je kako su oni u istom razdoblju u turističkom naselju ušli kroz otvoreni prozor mobilne kućice i otuđili novac i parfeme, ali su se specijalizirali za krađe na plažama. Tako su na plaži u predjelu Put Primorje 8 .lipnja iz torbe kupačice koja je bila u moru ukrali novčanik i mobitel, dok su sljedeći dan na drugoj mjesnoj plaži ukrali stvari petoro osoba koje su se kupale u moru, a među njima su bila dva mobitela, tri novčanika s 1.000 kuna, GO pro kamera, slušalice, prijenosne baterije i sl.

Muškarac je rekao da mu je žao zbog svega ovoga što su on i drugookrivljenica napravili, s tim što da se on smatra odgovornijim za počinjena djela, jer je bio drogiran i pijan. Bili su u intimnoj vezi i imali su u planu zaposliti se zajedno i živjeti zajedno, čak su si i bili našli posao u jednom ugostiteljskom obrtu gdje da su trebali raditi. Obećao je da mu se ovakva kaznena djela više neće ponavljati, te je spreman nastaviti se liječiti u Centru za ovisnosti u Zadru.

Sud je priznanje djela i kajanje uzeo kao olakotnu okolnost, ali nije izrekao uvjetnu osudu jer dosadašnje uvjetne presude nisu urodile plodom, odnosno nisu potakle okrivljenike na odustajanje od novih kaznenih djela. Muškarcu je do sada u šest pravomoćnih presuda bila izrečena uvjetna osuda, a okrivljenici u tri pravomoćne presude.

- Društvo se od istih ne može zaštititi drugačije nego izricanjem istima kazni bezuvjetnog zatvora u gore navedenim trajanjima, i koji bi po mišljenju ovoga suda trebao djelovati na okrivljenike u vidu specijalne prevencije na način da ih odvrati od daljnjeg činjenja kaznenih djela na štetu imovine, navodi se u presudi.