Čelnik Povjerenstva za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327, odnosno helikoptera Kiowa warrior, glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok danas je u vojarni u Zemuniku predstavio najnovija saznanja o padu zrakoplova. Podsjetimo, nakon pada helikoptera bojnik Marin Klarin preminuo je nakon što ga ribari nisu uspjeli reanimirati, dok je tijelo drugog pilota Tomislava Baturine danas izvučeno iz podmorja u Zlarinskom kanalu.

- Čim smo formirali Povjerenstvo američka strana se ponudila kao pomoć,nije isključeno da ćemo ju prihvatiti. Odmah nakon osnivanja započeli smo s radom kako bismo utvrdili okolnosti nesreće. Budući da je istraga u prvoj fazi, nemam nekih konkretnih odgovora. S obzirom na okolnosti zamolio bih vas na jednu dozu strpljenja, rekao je Počinok.

Zapovjednik HRZ Michael Križanec izrazio je sućut obitelji, na koju se vojska koncentrirala.

- Želimo organizirati dostojanstven ispraćaj, u četvrtak je komemoracija u HNK Zadar, a posljednji ispraćaj bit će na Gradskom groblju u Zadru. Posljednji ispraćaj natporučnika Baturine bit će u petak u Vrlici, rekao je Križanec.

Želja obiju ožalošćenih obitelji je da se posljednji ispraćaji preminulog pilota održe u krugu obitelji, prijatelja i kolega te bez predstavnika medija.

- Aktivnosti smo smanjili na najmanju moguću mjeru, fokusiramo se na pomoć najmlađim kadetima, pilotima i tehničarima. Svi smo duboko pogođeni nesrećom. Ona je tragična za ratno zrakoplovstvo i nemjerljiva za obitelji, rekao je Križanec.

Potvrdio je kako je HRZ stupio u kontakte s tvrtkom Bell i američkom vojskom da se vidi koja bi institucija dala pomoć. Dane su instrukcije kako sačuvati dokaze i gdje ih poslati, a glavni istražitelj donijet će konačnu odluku. Amerikanci sigurno imaju tehnologiju kako izvući podatke i u slučaju kad su digitalni zapisi bili pod vodom.

Na dodatna pitanja zapovjednici su rekli kako je helikopter bio u brišućem letu, što se odnosi na visinu između 0 i 100 metara visine, a tek će istraga pokazati na kolikoj je letio. Nažalost, ovaj helikopter nije imao kameru, kao ni drugi koji ga je slijedio na 150 do 200 metara razmaka. Obdukcija jednog tijela je provedena, a druga je u tijeku.