Nakon Mate Lukića iz NHR-a zbog transparenta kojeg su na jučerašnjem prosvjedu „Pošto žensko zdravlje" držali SDP-ovi vijećnici Jure Zubčić i Daniel Radeta, oglasile su se i vijećnice Gradskog vijeća Grada Zadra iz redova HDZ-a i koalicijskih partnera.

Za razliku od prozvanih SDP-ovaca, HDZ-ove vijećnice, nepotpisane u priopćenju za medije, nisu se odazvale prosvjedu zbog alarmantnog stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena. U priopćenju za medije naveli su kako su procijenili da će se prosvjed pretvoriti u politikanstvo, a transparent s natpisom "Dukiću, p(r)oviri" i prikazom ženskog spolnog organa nazvali su glupošću koja vrijeđa svaku ženu.

Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

Nažalost, pokazala se ispravnom naša procjena kako će se jučerašnji prosvjed „Pošto žensko zdravlje?", kojim se željelo iskazati nezadovoljstvo i glasno upozoriti na neodrživost trenutnog zdravstvenog sustava u Zadarskoj županiji zbog nedostatka ginekoloških timova pretvoriti u politikantski performans koji, sramotno, nije bio lišen niti vulgarnosti i ponižavanja žena. Isto tako nažalost, umjesto stvarne problematike (ne)dostupnosti primarne zdravstvene skrbi za sve naše sugrađanke, jučer smo svjedočili neprimjerenom ponašanju i jadnom politikantstvu dvojice vijećnika Gradskog vijeća Grada Zadra iz redova SDP-a. Ponizili su potpuno legitiman i opravdan prosvjed kao i sve one koji su ga organizirali ili imali potrebu organizatoru pružiti potporu.

Na temelju samo njima znanih argumenata tražili su odgovornost, od onoga koji desetljećima skrbi upravo o zdravlju žena. Okrivljen je za to što je nečiji politički protivnik, bez obzira što i danas, kao gradonačelnik grada Zadra, liječi i njihove majke, supruge, sestre... Prozvan što i dalje predano radi svoj liječnički posao i pomaže našim sugrađankama oko najkompliciranijih zahvata, jer slobodno vrijeme posvećuje aktivnostima Lige protiv raka, promiče prava pacijenata, rane intervencije bolesti kod žena i mnoge druge aktivnosti na korist žena i pacijenata uopće.

Činjenica je kako trenutno stanje s dostupnosti primarne ginekološke skrbi zahtijeva više, kako zadarske žene ne mogu ostvariti svoja temeljna prava kao pacijentice, štoviše, koja ta prava i plaćaju kroz fond zdravstvenog osiguranja. U siječnju ove godine sustav primarne zdravstvene skrbi u Zadarskoj županiji ostao je uskraćen za dvoje ginekologa, a mnoge žene bez svog odabranog liječnika. Ipak, nazire se svjetlo u tunelu, barem kada je Zadar u pitanju jer će uskoro Zadar i Zadarska županija dobiti troje novih ginekologa specijalista.

Ova situacija s nedostatkom liječničkog kadra, bilo da je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti ili bolničkom sustavu, više se ne smije dogoditi ne samo u Zadru nego i u čitavoj Hrvatskoj. 

A što se tiče dvoje ambicioznih predstavnika SDP-a, bilo bi dobro da su se ipak konzultirali sa svojim stranačkim kolegicama, uvjerene smo kako im takvu glupost kojom vrijeđaju svaku ženu nikada ne bi dozvolile.