Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior. Nesreća se dogodila na moru. Kako doznaje Index, ovaj vojni helikopter nije imao tzv. floating equipment, odnosno opremu za slijetanje odnosno plutanje na moru, iako to predstavlja određeni standard. Riječ je o tzv. skijama, koje inače imaju svi MUP-ovi helikopteri. No, Ministarstvo obrane nikad ih nije kupilo iako su bile naručene.

Za sada nema službene potvrde MORH-a. Oni će prve informacije o ovoj tragediji dati na konferenciji za novinare u 14:30.

Kiowa helikopter nabavljen od SAD-a je jednomotorac. Isti takvi helikopteri, samo civilni, ne bi smjeli ići iznad vodene površine, odnosno mora. Vojni analitičar Igor Tabak portala Obris.org sjeća se kako se upravo to pitanje potegnulo 2016. godine.

"Upravo smo o tome raspravljali, o stupnjevima rizika jer se radi o lakom jednomotorcu. Tada je iz MORH-a rečeno da je apsolutno pogrešno razmatrati vojnu sposobnost u kontekstu civilnih propisa. Isto tako, rečeno je da ne treba miješati civilne i vojne standarde, norme i propise", govori nam Tabak dodajući da vojska razmatra rizik prije svakog djelovanja jer vojni piloti imaju drugačiji posao od civilnih.

U razgovoru za Obris aktualni zapovjednik HRZ-a, general Michael Križanec, govorio je o nabavi helikoptera. Razgovor je iz 2016. godine, a tada mu je postavljeno pitanje o rizicima, uz pojašnjenje da je riječ o jednomotornom helikopteru i da bi moglo biti problema s letovima iznad mora.

"Naravno, neće ići sam i imat će nekakvu potporu ili će imati pratitelja", rekao je tada Križanec dodajući da razumije da netko tko komercijalno vozi putnike mora imati dva motora i nekakvu opremu u slučaju pada na vodenu površinu.

"To mi je jasno, ali mi radimo drugačiji posao koji uključuje i zahtjevnije zadaće", rekao je na kraju Križanec.