ZADAR- Koliko je deficit ginekologa, najbolje govori i slučaj dubrovačke bolnice u koju povremeno već duže vremena odlaze raditi ginekolozi iz zadarske bolnice. Potvrdio nam je to i pročelnik službe, dr. Zdenko Matas.

- Dvoje, troje ginekologa odlaze na ispomoć u Dubrovnik gdje dolaze ginekolozi i iz drugih sredina. Oni to rade za vrijeme svog godišnjeg odmora. Imaju na to pravo. Onaj tko želi, može iskoristiti priliku za dodatnom zaradom, kazao nam je šef zadarske ginekologije i rodilišta. Naravno, da pri tom služba u zadarskoj bolnici nije oštećana, dodaje k tome dr. Matas. Na zadarskom odjelu ginekologije i opstetricije zaposleno je 10 specijalista te petero specijalizanata. Trenutno ih je troje izvan ustanove jer specijalizacija traje pet godina, od čega se 2.5 godine provede izvan matične bolnice.

Zadarski odjel ginekologije prije pet godina imao je ugovor o suradnji s Domom zdravlja, gdje su dodatno bili plaćani za rad u ambulantama. Bio je to poslovni odnos koji sada nije bio ponuđen Odjelu za ginekologiju i opstetriciju. Poveznica je dr. Ivan Perović u čiju su ambulantu 2015. godine uskakali ginekolozi iz bolnice. Nakon što je dr. Perović definitivno napustio Dom zdravlja krajem 2019. godine, zaposlena je ginekologija koja u Zadar dolazi iz kninske bolnice. Ravnateljica Doma zdravlja, dr. Renata Bek, ovaj put nije tražila pomoć iz zadarske bolnice.

Koliko ginekologa iz zadarske bolnice dodatno radi u privatnim ambulantama, to je pitanje za Ravnateljstvo, odnosno Upravno vijeće koje odobrava pojedinačne zahtjeve liječnika, uputio nas je dr. Matas, koji tvrdi kako zbog toga nema poremećaja u radu službe.

Odjel je kadrovski ekipiran tako da nisu imali potrebe ni za ginekolozima koji su otišli u mirovinu kao svojedobno za dr. Nikšom Milićem koji je kao umirovljenik nastavio raditi na četiri sata. Jedino što im dva puta mjesečno dolazi bivši šef, zadarski gradonačelnik dr. Branko Dukić, koji kao vrstan i iskusan operater, to radi dva četvrtka mjesečno i za to dobiva dodatni honorar od neto 1260 kuna.