Osam mjeseci od vandalskog čina, napokon se bliži kraju završna sanacija solarne instalacije Pozdrav suncu.

Ovlašteni izvođač za održavanje komunalne opreme, Marex-Elektrostroj, u srijedu je u suradnji s Tiristorom zamijenio šest, a u četvrtak dodatnih pet od ukupno 14 preostalih oštećenih ploča. Trebalo je zamijeniti još tri, no u petak je radnike zateklo neugodno iznenađenje.

- Javili su mi kako je pronađena ploča nestandardnih dimenzija. Ona nije bila ubrojena u štetu i ne zna se u kojem je trenutku oštećena, tijekom vandalskog čina ili u međuvremenu. Prema procjeni izvođača, radovi će trajati još 10-ak dana, doznajemo od pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robertina Dujele.

Po dovršetku sanacije uklonit će se ograda, koja je ranije otvorila pitanje trajnog ograđivanja Pozdrava suncu. Podsjetimo, poznata zadarska instalacija stradala je u svibnju prošle godine, kada je rastrojeni 25-godišnji Zadranin metalnim šahtom porazbijao staklene ploče i u svega par minuta pričinio štetu od čak 660 tisuća kuna. Grad je pokušao kompletnu obnovu riješiti ranije i to putem javnog natječaja, ali kako nije bilo zainteresiranih ponuđača, dio posla je obavljen kroz stari, a dio kroz novi ugovor za održavanje komunalne opreme.