U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" naša draga gošća, Vedrana Kevrić, podsjetila nas je na projekt „Marijini obroci", nazvanom po Mariji, Isusovoj majci, koja je svoje dijete odgajala u siromaštvu.

„Hrvatska udruga Marijini obroci" osnovana je u srpnju 2009. godine. Dio je međunarodnog projekta „Mary`s Meals" koji je 2002. godine pokrenuo Magnus MacFarlane-Barrow, izvršni direktor i jedan od osnivača humanitarne organizacije „Scottish International Relief", u okviru koje je projekt u počecima bio utemeljen, a koja je i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pomagala u vrijeme rata šaljući potrebitim ljudima hranu, odjeću i razne druge potrepštine. Prvi kamion humanitarne pomoći gdje je bilo nešto deka, hrane i ljekova, otpremio je u Međugorje gdje je i započeo njegov humanitarni rad.

Sam projekt je započeo kada je Magnus posjetio Malavi tijekom razdoblja velike gladi i upoznao majku koja se zvala Emma, a umirala je od AIDS-a. Kad je upitao njezinog najstarijeg sina, Edwarda, o čemu sanja u životu, on je jednostavno odgovorio: „Želio bih imati dovoljno hrane za jesti i želio bih jednoga dana ići u školu." Edwardove riječi pokrenule su njihovu misiju i od skromnih početaka, kad su nahranili samo dvjesto djece u jednoj školi u Malaviju, došli su do toga da svakog školskog dana hrane oko 1 500 000 djece u petnaest zemalja. Marijini obroci Hrvatske danas, zahvaljujući dobroti svojih podupiratelja, hrane više od 13 410 najsiromašnije djece svijeta u školskim kuhinjama u Liberiji, Malaviju, Beninu, Ekvadoru i Zambiji. Duša Marijinih obroka su volonteri, kako u školskim kuhinjama, gdje volontira veliki broj roditelja djece koja primaju obrok, tako i u mjestima prikupljanja sredstava i organiziranja pomoći.

Želimo li pripomoći odreknimo se samo jedne kave mjesečno i kroz godinu dana možemo skupiti dovoljan iznos, samo 120 kuna, za nahraniti jedno dijete tijekom cijele školske godine jer, kako bi rekla sveta Majka Terezija, „Ako ne možete nahraniti stotinu ljudi, nahranite jednog čovjeka."

Također, možete posjetiti internet stranicu: www.marysmeals.hr.

Želim vam ugodnu i blagoslovljenu nedjelju. Mir i dobro!