Dio prometne mreže, u kojoj Grad Zadar strateški razvija transverzalne i vertikalne pravce, financirat će se preko ITU programa za koji je svojedobno odobreno 35 milijuna eura.

Najvažnija gradska transverzala koja se već dugo planira je Ulica Franje Tuđmana koja je početkom ove godine "načeta" u sklopu projekta Hrvatskih cesta. U nastavku će se financirati europskim novcem u iznosu 20 milijuna kuna na koliko je procjena radova bez PDV-a. Radi se o dionici Tuđmanove od raskrižja s Murvičkom do onoga s Ulicom Josipa bana Jelačića (projektnu dokumentaciju izradili u Gin company), za koju je u postupku ishođenje građevinske dozvole.

Koliko je to spor proces najbolje govore podaci prema kojima je rok za prijavu na poziv bio 10. rujna, ali odluka resornog ministarstva o odobrenju traženog novca, još nije stigla u Grad Zadar. Ona se očekuje kroz mjesec - dva, nakon čega se može ugovoriti  odobreni iznos. Očekivalo se da će to bit do kraja 2019. godine, a sada je željeni rok ovo proljeće.

Najave za projekt Tuđmanove kao i EU projekt ZUM iznio je pročelnik Šime Erlić na ovotjednom skupu na kojem je Grad Zadar zajedno s Hrvatskim cestama iznio svoje planove za uređenje i gradnju cestovne mreže.

Na dugi postupak odobravanja novca nadovezuje se vremenski neizvjesniji natječaj za izvođača radova koji bi trebali početi na jesen. Rekonstrukcija Tuđmanove obuhvaća izgradnju četiri prometne trake (širenje na strani City Gallerije, odnosno kampusa, s uređenjem potpornog zida uz kompleks TIZ-a, op.a) biciklističku stazu, umrežene semafore i prioritet javnom prijevozu.

U paketu s Tuđmanovom je projekt ZUM - Zadar Urban Mobility. Za njega je već raspisan natječaj za tehničku pomoć. Grad Zadar je pred ugovaranjem 14 milijuna kuna za taj EU projekt koji je povezan s prometom.

- U suradnji s Liburnijom i Inovativnom Zadrom izradit će se niz aplikacija koje će pružati informacije o prometu u realnom vremenu - dolazak autobusa, slobodna parkirna mjesta i navigacija do njih, kupovina karata za javni prijevoz - ukratko, digitalizacija prometnih usluga na razini grada, pojasnio je na istom skupu pročelnik Erlić.