ZADAR- Turska Dogus grupa bila je do sada najveći strani investitor na zadarskom području koji je najviše obećavao. Od onog što su napravili i onog što su najavljivali, ostala je vila u vlasništvu Ferit Şahenka te projekt Maraska. Obje građevine iz prošlosti su na Trpimirovoj obali, a Turci su vrlo vjerojatno u potrazi za novim vlasnikom.

Maraska projekt otvoren je za prodaju samim time što nisu ispunjeni uvjeti za ulazak Hyatt brenda u investiciju koja je podrazumijavala i Marinu Zadar. S najvećom hrvatskom marinom Dalmacija te marinom Borik upravljat će investicijski fond sa sjedištem u Luxemburgu. S obzirom na javno iznesene tvrdnje kako se imovina Dogus grupe neće prodavati, nedavna transakcija marina, potvrđuje da kod kapitala nema svetinje. Pogotovo kada trebaš vraćati milijarde duga kreditorima svih tih investicija izvan Turske.

Naime, u Turskoj je Doğuş grupa trenutno najveći investitor projekta Galataport kojeg su od Države dobili polovicom 2013. godine s ponudom od 700 milijuna dolara uz 30-godišnju koncesiju.

Istodobno kada je objavljena vijest kako je Doğuş grupa prodala svoj brend D-Marin, iz kojeg su izuzete tri marine u Turskoj, predsjednik Recep Tayyip Erdoğan bio je u nadzoru velikog državnog iskoraka u kruzing turizmu - Galataport u Istanbulu.

Domaćin mu je bio, a tko drugi nego Ferit Şahenk, vlasnik i glavni izvršni direktor Doğuş Grupe. On je izjavio kako je Galataport remek-djelo Doğuş grupe te je izvjestio o izgrađenom kompleksu hotela uz 1200 metara dugu obalu uz koju će ovo proljeće početi pristajati kruzeri. Investicija od 1.7 milijardi dolara u Istanbulu izravna je konkurencija svim lukama na Mediteranu, pa i onima u kojima je bila Doğuş grupa, s obzirom na cijene i kvalitetu usluge. Turski investitori okrenuli su se svojoj zemlji - to je ta politika od koje bi mogli nešto naučiti i hrvatski političari. Naime, očekuje se da samo ovaj projekt pridonese s milijardu dolara godišnje turskom turizmu.