Nakon što se završi obnova državnih cesta kroz Zadar u vrijednosti od 37 milijuna kuna, Hrvatske ceste počinju novi investicijski ciklus koji će biti preko 100 milijuna kuna. Direktor Hrvatskih cesta (HC), Josip Škorić danas je u Gradu Zadru najavio tri velika cestovna projekta. U veljači će se raspisati natječaj za izvođača na raskrižju zadarska zaobilaznice s Putem Biliga na Bilom brigu čime će se riješiti jedna od crnih točaka zadarskog prometa. Procijenjena vrijednost je 7 milijuna kuna. Nakon ljeta će početi radovi na rekonstrukciji raskrižja Žmirići. Projekt procijenjene vrijednosti 53 milijuna kuna radit će se u dvije godine. U pripremi je gradnja nove zadarske zaobilaznice (sjevernije i paralelno s postojećom) u dužini od 2.5 kilometara koja će se spojiti na Žmiriće - rotorom ili semaforima - pitanje je još uvijek bez odgovora.

- Analiza prometa dat će rješenje, kazao je direktor Škorić u ime Hrvatskih cesta koje su raspisale natječaj za izradu studije utjecaja na okoliš i idejnog rješenja u procijenjenoj vrijednosti od 1. 3 milijuna kuna. Nova četverotračna cesta omogućit će i širenje grada, dodao je direktor Hrvatskih cesta.

Danas je gradonačelnik Branko Dukić potpisao sporazum kojim će Hrvatske ceste financirati radove na dugo pripremanom i najavljivanom spoju Puta Biliga s Ulicom Hrvatskog sabora. Radi se o vrlo složenom zahvatu zbog konfiguracije tla, pozicije tog spoja na zaobilaznici, ustvrdio je Škorić, na novinarski upit najavio u veljači da će se raspisati natječaj za izvođača. Do sada je otkupljeno 80 posto zemljišta, nadovezao se zamjenik pročelnika, Matko Segarić. U odsutnosti pročelnika Darka Kasapa, on je pojasnio planiranu cestovnu mrežu u Zadru te sam projekt spoja kojeg su izradili u zadarskom Donatu. Put Biliga će u uzlaznoj trasi imati dva kolnička trake, dok će na Ulici Hrvatskog sabora biti napravljen lijevi skretač.

Predsjednik uprave HC-a, Josip Škorić unaprijed se ispričao građanima zbog gužve dok se budu izvodila sva ta prometna rješenja. Na Žmirićima će se raditi tamponirane premosnice, a neće se raditi tijekom turističke sezone. Na novinarski upit, Škorić je rekao kako Hrvatske ceste nemaju u planu financirati dvije privremene ceste uz to raskrižje kako su to zamislili nadležni u gradskoj upravi, procijenjene vrijednosti 12 milijuna kuna. Ali će Hrvatske ceste spojiti biciklističku stazu uz tu državnu cestu, propust iz projekta od prije 10-ak godina. Također će raditi i na rekonstrukcijama raskrižja na državnoj cesti kroz Crno, Murvicu i Poličnik, i tako će se, prema riječima Škorića, povećati sigurnost na toj državnoj cesti.

Direktor Škorić i  gradonačelnik Dukić

Direktor Hrvatskih cesta nije imao informaciju o tome da je D&Z projektirao raskrižje na Žmirićima.

- Nemojmo razmišljati uskogrudno i pitati tko je što radio, jer niti jedno rješenje nije idealno, tako je gradonačelnik Dukić komentirao novinarski upit o projektantu. On je više puta zahvalio Hrvatskim cestama na suradnji i na velikim ulaganjima u poboljšanje cestovnog prometa. Promet se ne rješava tako brzo i nije to lako. Nikada se više nije radilo, nego sada, istaknuo je Dukić te ustvrdio kako Zadar ima najbolja prometna rješenja što se tiče ljetnog šušura.