Na zadarskom području kao i u samom Zadru, lani nije otvoren niti jedan novi hotel, što potvrđuju i službeni podaci Ministarstva turizma. Najveći broj novih hotela kategoriziran je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (13), Primorsko-goranskoj županiji (6), Gradu Zagrebu (6) i Istarskoj županiji (5).

Split će za ovu sezonu dobiti pet novih hotela, informirala nas je prošlog vikenda novinarka Slobodne Dalmacije, Ružica Mikačić koja suvereno prati turizam punih 30 godina. A Zadar? Direktor Turističke zajednice Grada Zadra, Mario Paleka, iskazao je zadovoljstvo najavljenim projektima obnove hotela Beograd te manjeg baštinskog hotela nasuprot palače Cedulin. Zadar je turistički grad u kojem je apartmanizacija odavno "pojela" hotelski smještaj.

Unajmitelj gradskog prostora još uvijek čeka konzervatorske uvjete da bi uopće znao u što ulaže i što može napraviti. Dok u zgradi nekadašnjeg hotela na Liburnskoj obali još uvijek se račišćava prostora, da bi se hotel uredio i otvorio ove turističke sezone. Takav  optimizam iskazuju iz Hotela Zadar, vlasnik hotela Beograd. Teško je očekivati da će se dogoditi čudo kao s hotelom Teatro Verdi, posljednjim otvorenim u Gradu. Investitori su uspjeli u pola godine radova i uređenja otvoriti u kolovozu hotel s četiri zvijezdice i tu godinu završiti bez poslovnog gubitka. To je umijeće i pohvala domaćim investitorima - Di Maris.

U Gaženici bi ove godine trebala početi gradnja hotela za kojeg su investitori - Sarag Gaženica u prosincu dobili građevinsku dozvolu. Uz hotelski prostor, bit će tu i prodajni dio te podzemna garaža prema projektu izrađenom u D&Z. Lučka uprava Zadar još nije od koncesionara dobila najavu početka gradnje na mjestu donedavnog parkirališta.

Za prvi hotel s pet zvjezdica Maraska, građevinska dozvola čeka od 2017. godine na investitora i graditelje. Vjerojatno će joj ove godine, Dogus grupa morati produžiti rok valjanosti. Drugih najava nema.

I to je za sad sve što se zna o zadarskoj potrebi za hotelskim smještajem koji se planira i najavljuje od nesuđenog hotela Hilton, preko hotela Zagreb do hotela na TIZ-u. Tamo se nešto sprema, jer se prostor prodaje.

Za razliku od neslavnog stanja s hotelima, zadarsko područje je u 2019. rekorder s najvećim brojem novih kampova. U Zadarskoj županiji kategorizirana su četiri kampa s 485 kamp mjesta.