Naši sugrađani i sugrađanke su svojim dolaskom na tribinu „PROTIV NASILJA - NAGLAS„ pokazali da su glas protiv nasilja nad ženama, javljaju iz Foruma žena SDP Zadar putem priopćenja za medije kojeg je uputila njihova predsjednica Danijela Vukoša:

Ova tribina je trebala biti održana u prosincu 2019, a budući da je uvodni film progovarao o slučajevima nasilja nad ženama u Zadru pozvale smo stručnjake i stručnjakinje Centra za socijalnu skrb Zadar, PU zadarske, Obiteljskog centra i voditeljicu Sigurne kuće, Zadar. Od svih pozvanih odazvali su se samo iz Centra za socijalnu skrb Zadar. Unatoč činjenici što su u svom odgovoru formalno podržali program tribine, ostali su otklonili mogućnost sudjelovanja.

Naše gošće su bile aktivistkinje udruge Domine Split, Mirjana Kučer, Tea Bubić i Petra Sinovčić te predstojnica Centra za socijalnu skrb Zadar - podružnica Obrovac, Kristina Busija.

Živimo u vremenu, društvu, gradu u kojem je nasilje rodno uvjetovano i sve brutalnije. Žene se ubijaju samo zato što su žene.

Istražujući slučajeve nasilja u našem gradu - silovanja, premlaćivanja, ubojstva žena, snimile smo kratki film o nasilju nad ženama u našem gradu. Slučaj Medanić, Daruvarac, slučaj „nestale „ Ljubice, slučaj Kolovare samo su neki od „ slučajeva„ našeg filma. Film je brutalan koliko je brutalna stvarnost o kojoj govori. Brutalna je i činjenica kako je intencija Vrhovnog suda smanjenje dosuđene kazne od strane prvostupanjskih sudova i to u svim „ slučajevima „ filma.

Raspravljalo se o instrumentima Istambulske konvencije, odnosno o odgovornosti države za otvaranje autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta za žene žrtve nasilja.

Predstavljeno je istraživanje o percepciji nasilja u Dalmaciji koristeći podatke Policijskih uprava gradova Dalmacije i Ministarstva unutarnjih poslova. Ono što treba istaknuti je činjenica kako su dobiveni statistički podaci potpuno neujednačeni što govori o neujednačenim praksama.

Upozoreno je na važnost protokola u postupanju kada se nasilje dogodi te o međusektorskoj suradnji. Nasilje nije privatna stvar, ono se tiče svih nas.

Cilj naše tribine „ PROTIV NASILJA - NAGLAS „ je osvijestiti javnost o učincima nasilja kao posljedicu patrijarhalnog viđenja žene , upozoriti na rad državnih institucija koje se bave prevencijom i kažnjavanjem nasilja kroz provedbu Istambulske konvencije , te osnažiti žene žrtve nasilja.