Na Novoj TV sinoć je emitirana emisija Provjereno, u kojem je opisan novi slučaj ilegalnog rada udomiteljske obitelji, i to u Slivnici Gornjoj kod Zadra. U redakciju Provjerenog stigla je anonimna prijava muškarca iz okolice Zadra koji je svoju rođakinju smjestio u udomiteljsku obitelj. Bez papira, s plaćanjem na ruke. Nije imao izbora. No ponukan tragedijom u Zagorju prijavio je dom, u kojem je umjesto prijavljenih pet, tvrdi muškarac, smješteno čak 15 štićenika.

On, kaže, nije imao izbora, a udomiteljica je svoje uvjete postavila tako kako jest. Umjesto pet, koliko smije imati štićenika, svjedok tvrdi ima ih najmanje petnaest.

Nakon saznanja o mogućim nezakonitostima u radu udomiteljske obitelji, ekipa Provjerenog odlazi u dotični dom, tek koji kilometar udaljen od Posedarja u Zadarskoj županiji. U kratkom razgovoru s kćeri vlasnice, ista potvrđuje da su udomitelji i da imaju dozvolu za skrb o pet štićenica te da prostor za koji imaju dozvolu jest u prizemlju, dok na katu kaže, žive oni tj. vlasnici. Upravo taj se dio izjave nikako ne slaže s onom koju je dao svjedok.

"Žive skupa i one koje znaju i ne znaju, razumne i nerazumne. Noću ostaju same, bez nadzora, nitko ne ostaje s njima. Ponukan onim što se dogodilo u domu, oni što su se popalili, pa tko kaže da tako neće biti i tu!?" priča svjedok.

Reporter Mato Barišić pokušao je kontaktirati vlasnicu udomiteljske obitelji koja je odbila stati pred kamere tvrdeći kako je u Šibeniku te ne zna kada će se vratiti. Na upit mogu li doći u dom, vlasnica odgovara kako nema potrebe jer sve, ističe, radi po zakonu. U međuvremenu Provjereno prijavljuje Centru za socijalnu skrb u Zadru dojavu koju su zaprimili te ponovno odlazi u dom gdje susreće skupinu žena koje im potvrđuju da korisnika nema samo u prizemlju već i na katu.

Djelatnici CZSS Zadar bili su u nadzoru u Donjoj Slivnici i potvrdili prijavu - udomiteljica je radila jmimo zakona. Prema najnovijim informacijama s terena, od dolaska ekipe Provjerenog, udomiteljica panično zove obitelji korisnika i poručuje da čim prije dođu po njih.